Porodični ručak
29.12.2013.

Novogodišnja večera

Novogodišnja večera
Ima li ičega lepšeg od okupljanja porodice i prijatelja na novogodišnjoj večeri koju ste pripremili specijalno za njih?
Dečji sajt vam predlaže novogodišnji meni


PREDJELO

Torta od mesa i šampinjona
Potrebno je
400 g lisnatog testa
1/2 vekne bajatog hleba
glavica crnog luka
crvena i žuta paprika
50 g salame (po izboru)
kašičica ulja
200 g šampinjona
so, biber
kašičica origana
2 jajeta
žumance
500 g mešanog mlevenog mesa
Priprema
1. Odmrznite lisnato testo. Hleb omekšajte u vodi. Crni luk, papriku i salamu iseckajte. Pečurke isecite na listiće. Zagrejte ulje, propržite luk. Dodajte papriku, salamu i pečurke, pa dinstajte dok tečnost ne ispari. Začinite solju, biberom i origanom. Skinite s vatre i ohladite.
2. Oceđen hleb sjedinite s mesom, jajima i povrćem. Polovinu tabli lisnatog testa stavite jednu preko druge u podmazan pleh, a krajeve urolajte. Maso rasporedite po testu. Preostalo testo stavite jedno preko drugog, urolajte tako da bude malo veće od pleha, pa prekrijte mleveno meso. Testo prelijte umućnim žumancetom. Pecite 50 minuta na 200 stepeni. Ovu slanu tortu možete i da dekorišite listovima peršuna, mirođijom...

Ruska salata
Potrebno je
- 5 šargarepa srednje veličine
- 2 veća krompira
- pileće belo meso
- 100 gr kiselih krastavaca
- 100 gr graška
- 200 gr majoneza
- 1 kašičica senfa
- so
- biber
Priprema
Obariti šargarepu, krompir, grašak  i meso u slanoj vodi. Kada se malo prohladi, sitno iseckati krompir, šargarepu i belo meso. Kisele krastavce, takođe sitno iseckati, pa ih pomešati sa šargarepom, krompirom i mesom. Posoliti po ukusu, pa dodati senf i sve sjediniti majonezom. Ostaviti da se dobro ohladi pre služenja.


GLAVNO JELO

Svinjsko pečenje u vinu

Potrebno je
1,5 kg svinjetine od šola ili ruže u komadu, 1 l crnog vina, kašika gustina, so, krupno mleven biber, suvi biljni začin, ulje
Priprema
Komad mesa dobro natrljajte solju, suvim biljnim začinom i krupnije mlevenim biberom. Ulje dobro zagrejte i spustite meso da se brzo, sa svih strana malo isprži. Prebacite meso u pleh, a rernu zagrejte na 180 stepeni. Gustin razmutite u vinu, prelijte meso i stavite ga u rernu. Na umerenoj temperaturi dinstajte u vinu dok sasvim ne omekša. Meso izvadite iz rerne i iz pleha, pa gornju stranu zasecite kao na slici. Stavite meso u suv pleh i na kratko ga vratite u rernu, tek da se uhvati korica.

DEZERT

Novogodišnja bela torta


Sastojci za koru

6 belanaca
300 g kristal šećera
1 kašika sirćeta

Sastojci za fil
20 g želatina
200 g + 500 g + 500 g mleka
250 g šećera
300 g šlag pene
200 g pečenih, mlevenih lešnika
200 g sitno seckanih napolitanki

Priprema
Za koru umutiti belanca sa šećerom i sirćetom. Dobijenu smesu sipati u pleh, na pek papir. Sušiti u rerni na 180°C 90 minuta. Želatin rastopiti u 200 g mleka, pa tako rastopljen želatin skuvati u 500 g mleka, koje smo zasladili sa 250 g šećera. Ostaviti masu od želatina da se ohladi 2 sata.  Šlag penu umutiti sa 500 g hladnog mleka. U čvrsto umućen šlag dodavati kašiku po kašiku mase od želatina. Kada je sve dobro umućeno, fil podeliti na 3 dela. U prvi deo dodati pečene, mlevene lešnike. U drugi deo dodati sitno seckane napolitanke. Treći deo ostaje beo.
Filovanje: na alufoliju staviti treći deo fila (beli), pa preko toga fil sa lešnikom i na njega fil od napolitanki. Sve to prekriti korom. Ostaviti tako da prenoći. Sutradan okrenuti tortu tako da kora bude dole, a fil gore. Ukrasiti sa šlagom.


slike:http://www.kuvajmo-blogovski.com, moje-gune.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak