Pečeni bataci s povrćem
Potrebno je
4 batka i karabatka od kojih ste skuvali supu, 1,5 kg crvenog krompira, 2 manje glavice crnog luka, malo pečene ili sveže crvene paprike, nekoliko čeri paradajza, šoljica maslinki, 1-2 tikvice, 50 ml ulja, so, biber, sušeno začinsko bilje po želji
Priprema
Pleh podmažite uljem pa po njemu rasporedite oguljen i opran krompir isečen na četvrtine ili osmine, očišćene glavice crnog luka takođe isečene na četvrtine, papriku isečenu na tračice, paradajz i maslinke, posolite i pobiberite, pospite začine, prelijte uljem i čašom vode i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni. Preko povrća rasporedite obarene batake i karabatake i pecite dok kožica ne porumeni, pa okrenite da se ispeče kožica i sa druge strane.
Služite uz zelenu salatu.
Foto: mrfood.com
Dronjava pita sa bobičastim voćem
Potrebno je
350 g belog brašna, 200 g kristal šećera,250 g maslaca ili margarina, 1 jaje, 1 kašika hladne vode, malo soli; 400 g smrznutog bobičastog voća, sok od višanja, 6 kašika šećera, kašičica gustina
Priprema
U dublju posudu stavite brašno i so, hladan maslac ili margarin iseckan na kockice, jaje i kašiku hladne vode, pa rukama umesite prhko testo. Umotajte ga u PVC foliju ili najlonsku kesu i ostavite da se „odmori“ u frižideru najmanje pola sata.
Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvucite tanku koru, pa je prebacite preko podmazanog pleha. Prvo obložite čitav pleh testom, a zatim po vrhu pređite oklagijom da odsečete višak kore. Po testu rasporedite voće koje ste malo prokuvali u soku sa šećerom i gustinom, a zatim preko njih narendajte ostatke testa. Pecite oko pola sata na 180 stepeni Celzijusa, dok testo ne porumeni i ne počne da se odvaja od ivica pleha. Služite posuto prah-šećerom.
Foto: lifemadedelicious.ca