Porodični ručak
09.12.2018.

Piletina sa spanaćem

Piletina sa slaninom i spanaćem

Potrebno je
150 g dimljene slanine isečene na tanke režnjeve, 4 batka i karabatka bez kožice ili 1 kg pilećeg filea, šolja bistre pileće supe, 1 kašičica maslaca, 4 čena belog belog luka, ½ kg očišćenog svežeg spanaća, so, biber

Priprema
U većem tiganju pržite šnite slanine dok ne postane hrskava, sklonite je na stranu, pa u tiganj dodajte maslac i poređajte meso koje ste posolili i pobiberili. Bilo bi idealno da batake i karabatake očistite od kostiju, a da file isečete na tanje šnicle kako bi se meso ravnomernije propržilo. Kad meso porumeni sa obe strane, izvadite ga iz tiganja pa na masnoći propržite beli luk. Vratite meso u tiganj, preko njega stavite slaninu pa zalijte sa pilećim bujonom. Poklopite i pustite da se krčka. Pred kraj dinstanja dodajte opran i očišćen spanać, promešajte, sačekajte da ispari sva tečnost pa služite toplo.

Foto: sweetcsdesigns.com

Kolač od bundeve s karamel prelivom

Potrebno je
Za koru 200 g pirea od bundeve (pravi se tako što narendanu bundevu dinstate sa komadićem maslaca i kašikom šećera dok ne dobijete kašu), 4 jajeta, 2 šolje brašna, 1 šolja šećera, ½ šolje ulja, 1 šolja jogurta, kesica praška za pecivo; Za „mrvice“ ½ šolje smeđeg šećera, ½ šolje brašna, 50 g maslaca, 2 kašike vode šolje, 100 g sitno seckanih oraha; Za preliv šolja kristal šećera, 250 ml slatke pavlake, 1 kačika ekstrakta vanile

Priprema
Pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo, dodajte jaja, ulje i jogurt pa sve dobro izmešajte viljuškom ili mikserom. Dodajte pire od bundeve, dobro promešajte, pa sipajte u manji pleh obložen pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni i dok iz testa ne izvadite suvu čačkalicu. Dok se kora peče napravite mrvice za posipanje tako što ćete u vanglici pomešati šećer, brašno, maslac, vodu i seckane orahe. Rukama mešajte smesu dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite je po kori i vratite pleh u rernu na desetak minuta, odnosno dok mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju. Kolač prelijte karamel sirupom. On se pravi tako što u šerpici, na laganoj vatri, prvo rastopite šećer. Kad postane zlatno smeđ, dodajte pavlaku i kuvajte dok se sve ne rastopi i dobije gustinu situpa. Na kraju umešajte kašiku ekstrakta vanile i prelijte preko toplog kolača koji ste prethodno izbockali deboljom iglom za štrikanje, viljuškom ili štapićem za ražnjić.
Ohladite i servirajte uz šlag.

Foto: tastykitchen.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""