Porodični ručak
19.09.2018.

Italijanski karfiol

Karfiol na italijanski način

Potrebno je
1 velika glavica karfiola, 500 g čerija, 250 g mocarele, 300 ml bujona, 50 ml maslinovog ulja, so, biber, origano, bosiljak

Priprema
Očišćen karfiol iskidajte na cvetiće i kratko ga obarite u posoljenoj vodi u koju ste dodali kašiku sirćeta, a čeri isecite na polovine. Probaren i oceđen karfiol sipajte u vatrostalnu posudu podmazanu maslinovim uljem, preko njega rasporedite paradajz, posolite i pobiberite pa zalijte bujonom. Pecite na 200 stepeni dok karfiol ne omekša i dok tečnost ne nestane, a zatim dodajte komadiće mocarele i vratite u rernu. Jelo je gotovo kad se sir rastopi i porumeni. Pospite seckanim bosiljkom i origanom i polužite sa prepečenim hlebom i sezonskom salatom.

Foto: bbcgoodfood.com

Jesenji tart od jabuka

Potrebno je
250 g brašna, 150 g maslaca, 1 kašika hladne vode, 2 žumanceta, kašika šećera, na vrh noža soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kg kiselih jabuka, 100 g kristal šećera, 1 kesica vanilin šećera, kašičica cimeta, sok od 1 limuna

Priprema:
U brašno dodajte prašak za pecivo, so, šećer, vodu, komadiće hladnog maslaca, žumanca i rukama zamesite testo. Budite brzi, da se maslac ne bi skroz otopio. Testo ostavite da se „odmori“ u frižideru pola sata, sat, pa ga oklagijom rastanjite toliko da pada preko ivica tepsije ili okruglog pleha, ali da bude debelo oko 1 cm. Pleh obložite pek-papirom, pa na njega stavite testo. Viškove odsecite nožem, pa po njemu rasporedite tanke kriške oguljenih jabuka koje ste prethodno prelili limunovim sokom. Preko jabuka pospite prvo cimet, a zatim šećer i vanilin šećer i pecite na 200 stepeni. Znaćete da je tart gotov kad korica porumeni, jabuke omekšaju, a šećer postane karamelizovan.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""