Takosi sa junetinom i sirom
Potrebno je
1 kg mlevene junetine, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 dl soka od paradajza, 1 veći svež paradajz, 12 takosa, 200 g tvrdog belog punomasnog sira, malo zelene salate, čaša pavlake, 1 sveža crvena paprika, 1 sveža žuta ili zelena paprika, 0,5 dl ulja, 1 kašika slatke začinske crvene paprike, 1 kašičica soli
Priprema
Sitno isečen crni luk pržite na ulju dok ne postane staklast, dodajte izgnječen belil luk, propržite nekoliko minuta, pa dodajte mleveno mese. Pržite desetak minuta uz neprekidno mešanje, posolite, dodajte začinsku papriku i paradajz sos, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok tečnost ne uvri.
Takose poređajte na pleh i kratko zagrejte u rerni, a za to vreme izmrvite sir, isecite paradajz i papriku na kockice, a zelenu salatu na tračice.
U svaki takos stavite prvo nadev od mesa, zatim sir, potom iseckano povrće i na kraju kašiku pavlake.
Služite toplo.
Foto: pillsbury.com
Čokoladna letnja lazanja
Potrebno je
400 g integralnog keksa, 100 g lešnika, 100 g maslaca, 500 g šlag krema, 200 g slatke pavlake, 500 ml mleka, 1 kesica pudinga od čokolade, 100 g kristal šećera, malo topinga od karamela, kesica mlečnih karamela
Priprema
Keks stavite u kesu pa ga izmrvite oklagijom ali tako da ostanu krupniji komadi. U keks dodajte lešnike koje ste prethodno prepekli u rerni ili tiganju i isekli na krupne komade i rastopljen maslac. Ovu smesu rasporedite u dublji pleh, vatrostalnu posudu ili u kalup sa obručem koji se skida i stavite u frižider da se stegne. U međuvremenu skuvajte puding prema uputstvu sa kesice, zašećerite ga i ostavite da se hladi, a potom u dubljoj posudi izmešajte šlag i umućenu slatku pavlaku.
Na ohlađenu koru od keksa prvo nanesite polovinu belog krema, potom puding od čokolade, pa ponovo beli krem. Kolač prelijte topingom od karamela i ukrasite iseckanim karamelama.
Služite dobro ohlađeno.
Foto: pillsbury.com