Testenina sa slaninom u paradajz sosu
Potrebno je
400 g širokih, pljosnatih rezanaca, 200 g suve mesnate slanine, 500 ml paradajz-soka ili 500 g svežeg paradajza, 2 čena belog luka, 50 g parmezana, so, biber, maslinovo ulje, malo svežeg bosiljka
Priprema
Testeninu skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Dok se testenina kuva pripremite sos. U tiganju zagrejte dve kašike maslinovog ulja pa na njemu propržite beli luk isečen na tanke listiće. Dodajte slaninu i pržite je dok ne zamiriše, a zatim nalijte paradajz sok ili svež paradajz koji ste ogulili i isekli na sitne kockice pa kuvajte dok se sos malo ne ukrčka i zgusne. U sos dodajte skuvanu testeninu, promešajte, krčkajte još minut-dva, sklonite sa vatre i pospite rendanim parmezanom.
Pre služenja testeninu pospite iseckanim svežim bosiljkom.
Foto: Pixabay
Čokoladni banana split
Potrebno je (po osobi)
1 banana, 3 kugle sladoleda od vanile ili čokolade (ili oba), 2 kašike šlaga, toping preliv od čokolade, malo lešnika ili badema
Priprema
Bananu prepolovite po dužini i stavite na tanjir, a između polovina stavite tri kugle sladoleda, dve kašike šlaga. Sve obilato prelijte topingom od čokolade i seckanim prepečenim lešnicima ili bademima, pa odmah poslužite.
Foto: kochrezepte.at