Porodični ručak
26.06.2018.

Zapečeni prokeljčići

Zapečeni prokeljčići sa sirom

Potrebno je
500 g prokelja, 4 jajeta, čaša kisele pavlake, 100 g punomasnog sira, 50 g prezli, 50 ml ulja, so, biber, suvi biljni začin, komadić maslaca

Priprema:
Prokelj očitite od suvih i oštećenih listića, odstranite korenčiće, pa ga obarite u posoljenoj vodi. Kad glavičice malo omekšaju, ocedite vodu, a u međuvremenu napravite preliv od jaja, pavlake, sira, ulja i prezli. Dodajte kašićicu suvog biljnog začina, pobiberite, sjedinite sa prokeljčićem, dobro izmešajte pa preručite u pleh ili vatrostalnu posudu podmazanu maslacem. Pecite na 200 stepeni dok jelo ne porumeni.
Služite toplo ili hladno uz sezonsku salatu.

Foto: Pixabay

Sočne čokoladne kocke

Potrebno je
5 jaja, 200 g čokolade za kuvanje, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, 100 g mleka, 200 g šećera, 250 g mslaca ili margarina

Priprema
Na laganoj vatri, u šerpici, otopite margarin, 200 g šećera, mleko i čokoladu, a u vanglici napravite smesu za patišpanj. Prvo belanca umutite u čvrst sneg, zatim dodajte šećer, pa još malo mutite. Potom umešajte žumanca, a na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite. U ovu smesu dodajte tečni čokoladni fil, pa izmešajte.
Sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni najmanje 30 minuta. Izvadite ga iz rerne kada kora počne da se odvaja od zidova pleha.
Ohlađen kolač secite na kocke ili štangle i služite sa malinama, borovnicama ili kupinama i šlagom.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""