Porodični ručak
01.06.2018.

Punjene paprike

Punjene paprike u paradajz sosu

Potrebno je
1 kg paprike za punjenje (babubre), 1 kg mešanog mlevenog mesa, 3 glavice crnog luka, 1 ½ šoljica pirinča, ½ l soka od paradajza, ½ dl ulja, suvi biljni začin, biber, slatka crvena začinska paprika, 2 krompira ili dva paradajza

Priprema
Na ulju propržite sitno seckani crni luk pa mu, kad postane staklast, dodajte mleveno meso. Pržite dok meso ne izgubi crvenu boju, dodajte kašiku suvog biljnog začina, kašiku slatke crvene začinske paprike i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte očišćen i opran pirinač, pa sve dobro promešajte.
Paprike izdubite tako da rupa bude što manja, očistite od semenki, operite ih i ređajte jednu do druge u šerpu pa ih punite nadevom skoro do vrha. Napunjene paprike zatvarajte komadima paradajza ili kolutovima krompira, prelijte ih sokom od paradajza, pa dodajte još oko 3 dl vode. Poklopite i kuvajte na srednjoj vatri oko 30-45 minuta, dok paprika ne omekša, pa je prebacite u rernu da se zapeče na 220 stepeni.
Savet plus: Služite uz sezonsku salatu, a za sutrašnji ručak, ako vam preostane koja paprika, samo dodajte pire krompir.

Foto: Pixabay

Tart sa vanil kremom i višnjama

Potrebno je
Za prhko testo: 250 g belog brašna, 125 g hladnog maslaca 1 jaje, 1 kašika hladne vode, ½ kašičice soli, 100 g šećera; Za krem: ½ l mleka, 4 žumanceta, kesica pudinga od vanile, 200 g šećera; Za dekoraciju: 300 g višanja

Priprema:
U vanglici pomešajte brašno i so, dodajte hladan maslac koji ste prethodno isekli na kockice, pa ih pomešajte. Dodajte 1 celo jaje, kašiku hladne vode i šećer, pa što brže, da se maslac ne bi rastopio, umesite testo. Umotajte ga u prijanjajuću foliju ili u kesu, spljoštite ga i ostavite da odstoji u frižideru barem pola sata, a za to vreme spremite krem.
U staklenoj ili čeramičkoj činiji varjačom umutite žumanca, šećer i prah za puding od vanile sa malo mleka tako da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka sipajte u šerpu i kuvajte do ključanja. Prespite deo u smesu sa žumancima, vratite sve u preostalo mleko, skuvajte krem i ostavite ga da se ohladi.
Ohlađeno testo što više rastanjite oklagijom pa ga lagano prebacite u maslacem podmazanu i brašnom posutu tepsiju ili kalup prečnika oko 25 cm. Testo utisnite tako da prekrije i dno i ivice kalupa, izbockajte ga viljuškom, stavite preko njega papir za pečenje i pospite pasulj ili pirinač, da se testo ne bi dizalo, pa pecite oko 15-20 minuta na 180 stepeni. Kad korica porumeni, izvadite kalup iz rerne, sklonite papir sa pasuljem ili pirinčem i ostavite da se ohladi.
Na ohlađenu koru sipajte krem koji ste prethodno umutili mikserom i u njega utisnite očišćene i od soka oceđene višnje.
Savet plus: Tart će izgledati još lepše, ako umesto velikog kalupa koristite nekoliko malih.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""