Porodični ručak
31.03.2018.

Pečeni jagnjeći kotleti

Pečeni jagnjeći kotleti

Potrebno
1 kg isečenih jagnjećih kotleta, 4 čena belog luka, malo ruzmarina, vezica peršuna, so, biber, 200 ml ulja, 500 g krompira, 300 g šargarepe, 300 g brokolija

Priprema:
Krompir i šargarepu ogulite i isecite na krupnije komade, a brokoli iskidajte na cvetiće, pa kratko barite u posoljenoj vodi, dok svo povrće malo ne omekša. Pomešajte izgnječan beli luk, iseckani ruzmarin, dodajte so, biber i 50 ml ulja pa ovu smesu dobro utrljajte u svaki kotlet. U šerpi zagrejte 100 ml ulja pa na njemu kratko pržite kotlete, tek da porumene sa obe strane. Pržene kotlete poređajte u pleh, prelijte sa 50 ml ulja i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa. U šerpu sa uljem u kojem ste pržili kotlete stavite bareno povrće, lagano promešajte, sipajte šolju vode i krčkajte na laganoj vatri. Povrće bi trebalo da bude gotovo istovremeno kada i meso. Pospite seckanim peršunovim listom i poslužite sa zelenom salatom.

Foto: pxhere

Najsočnije čoko-kocke

Potrebno je
Za koru: 250 g maslaca, 4 jaja, 250 g čokolade za kuvanje, 60 g kakaoa, 2 kašičice nes-kafe, šolja tople vode, 500 g šećera, 300 g brašna, kesica praška za pecivo, 125 ml mleka, 2 supene kašike suncokrovog ulja; Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 60 g maslaca

Priprema:
Kafu razmutite u šolji tople vode, pa je u dubljoj posudi pomešajte sa maslacem, šećerom i čokoladom otopljenoj na pari. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, pa ostavite na stranu. U drugoj posludi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, napravite rupu u centru pa u nju dodajte ulje, jaja i mleko. Sve lagano umutite mikserom dok smesa na postane glatka, pa u nju sipajte polovinu smese sa čokoladom. Umutite, pa dodajte i ostatak i mutite dok se svi sastojci ne sjedine.
Ako želite da kolač bude deblji, pecite ga u manjem, dubljem plehu, a ako više volite tanje kocke, uzmite plići, veći pleh. Za koji god da se odlučite, obložite ga pek-papirom, sipajte smesu, pa pecite najmanje sat vremena na temperaturi od 150 stepeni celzijusa. Gotov kolač po vrhu treba da ima tanku koricu, ali unutrašnjost treba da mu bude vlažna i mekana.
Gotov kolač ostavite da se prohladi u plehu, a zatim ga, s vrhom na dole, prebacite na tacnu za služenje, pa ga premažite čokoladnom glazurom. Prvo na pari rastopite čokoladu, a zatim u nju umešajte rastopljeni maslac. Kolač pre sečenja dobro ohladite i služite ga ili sa šlagom ili sa čokoladnim topingom.

Foto: pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""