Čorba od bundeve – ukusno, zdravo, kremasto
Potrebno je
½ kg bundeve, 2 veće šargarepe, 4 veća krompira, 2 l vode, 1 kašika suvog biljnog začina, biber.
Priprema
Ako ste kupili očišćenu bundevu, samo je isecite na kocke, šargarepu ogulite i isecite na tanke kolutove, a krompir ogulite i isecite na kockice. Svo povrće stavite u lonac, sipajte vodu, poklopite i kuvajte na jačoj vatri. Kad povrće smekša, izvadite ga i izmiksujte u blenderu ili ga ispasirajte štapnim mikserom, gnjeckalicom za pire-krompir ili viljuškom, pa vratite u vodu u kojoj je kuvano. Sipajtu suvi biljni začin i biber, pa pustite da proključa. Ukoliko je čorba previše gusta dodajte malo vode, a pre služenja dodajte po jednu kašiku kisele pavlake u svaki tanjir.
Foto: iquitsugar.com
Harmonika krompir – hrskavo, mirisno, neodoljivo
Potrebno je za 4 osobe
Osam velikih krompira, 300-350 g dimljene, suve, mesnate slanine, 300 g kačkavalja, 100 g maslaca, so, biber
Priprema
Krompir ogulite, operite, prosušite, položite na dasku i oštrim nožem zasecajte do ¾ visine tako da dobijete što više tankih listića. Kačkavalj izrendajte, slaninu isecite na što sitnije kockice pa rasporedite po posoljenim krompirima koje ste rasporedili po plehu koji ste obložili pek papirom. Rastopite maslac pa njime prelijte krompire i pecite na 250 stepeni dok krompir ne porumeni i ne razlista se.
Služite uz sezonsku salatu.
Foto: purewow.com
Bogate palačinke – jednostavno, izdašno, brzo
Potrebno je
300 g belog brašna, 3 jajeta, 3 dl mleka, 2 dl kisele vode, 50 g maslaca, 2 kesice vanilin šećera, pola kašičice soli
Priprema
U vanglici pomešajte suve sastojke, dodajte jaja i mleko pa dobro umutite mikserom, a zatim, neprekidno mešajući, lagano dodajte kiselu vodu i rastopljeni maslac na kraju. Kad dobijete glatko testo srednje gustine, bez grudvica, kutlačom ga sipajte u teflonski tiganj i pecite palačinke dok ne porumene sa obe strane.
Filujte ih pekmezom od kajsija, preko njega rasporedite tanko sečene kolutove banana i malo suvog voća po izboru.
Foto: naijachef.com