Porodični ručak
19.08.2017.

Letnja sarma

Potrebno je
1 veća glavica kupusa, 700 g mlevenog mesa (juneće ili mešano), 150 g pirinča, 1 veća glavica crnog luka, ½ kg paradajza, 3 kašike sirćeta, 100 ml ulja, so, biber, začinska crvena paprika, suvi biljni začin, lovorov list, malo bibera u zrnu, ½ kg suvog mesa (rebra ili slanina)

Priprema
U veći lonac naspite vodu, samo do polovine, dodajte sirće i stavite na ringlu. Kad voda provri ubacite glavicu kupusa kojoj ste odstranili koren i spoljašnje suve listove, pa kuvajte dok listovi ne počnu da se odvajaju. Ocedite glavicu, prelijte je hladnom vodom i ostavite da se ohladi i ocedi, a za zo vreme pripremite fil.

Na 50 ml ulja propržite sitno iseckan crni luk, dodajte meso i nastavite s dinstanjem. Kad se meso proprži, dodajte pirinač koji ste prethodno malo obarili i začine, pa sve dobro sjedinite.
Sa listova kupusa i isecite tvrdi korenasti deo, pa na svaki stavite po kašiku nadeva, uvijajte sarme i ređajte ih u lonac. Između njih ređajte suvo meso, komadiće paradajza i listove lovora, i malo bibera u zrnu, sipajte vode da ogrezne i kuvajte dok sve ne omekša.
Sarmu možete da prelijete zaprškom (na 50 ml ulja propržite kašiku brašna i kašiku slatke crvene začinske paprike) ili da je preručite u vatrostalnu posudu i zapečete u rerni.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""