Porodični ručak
06.01.2017.

Ukusni recepti za Božičnu trpezu

SLANA OBLANDA

POTREBNO JE:
paket oblandi, 400 g šunke, 400 g kačkavalja, 700 g kisele pavlake, 2 tvrdo kuvana jajeta

PRIPREMA
List oblande stavite na poslužavnik, pa ga premažite pavlakom i pospite rendanom šunkom. Poklopite drugim listom, opet premažite pavlakom, ali ovog puta pospite renadnim kačkavaljem. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.

Odozgo, u tankom sloju, premažite pavlakom, gusto pospite rendanim kačkavaljem i jajima. Secite na manje kocke i služite kao predjelo.

SVINJSKI KARE S JABUKAMA

POTREBNO JE:
svinjski kare od 1,5 kg, 300 g listova mesnate slanine, 2 veće jabuke, 50 g integralnog keksa, 30 g struganog parmezana, grančica žalfije, maslinovo ulje, so, biber

PRIPREMA
Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom. Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.

VASINA TORTA

POTREBNO JE:

ZA KORU: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna, sok i kora pomorandže
ZA FIL: 300 g mlevenih oraha, 100 ml mleka, 200 g maslaca, 2 kašike šećera, 5 rebara čokolade za kuvanje, 4 jajeta, 6 kašika šećera, 1 pomorandža

PRIPREMA
Cela jaja umutite sa šećerom i dodajte mlevene orahe i brašno. Izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečenu koru prevrnite na tanjir i zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Orahe poparite vrelim mlekom, pa dodajte maslac i dve kašike šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini, pa kada se prohladi, sjedinite sa žumancima koja ste umutili s dve kašike šećera, a na kraju dodajte otopljenu čokoladu i sok i koru pomorandže.

Filom premažite koru, preko stavite šlag ili šam od belanaca. Za šam mutite belanca sa ostatkom šećera nad parom dok se sav šećer ne istopi. Prohlađeni šam stavite preko fila i ostavite tortu na hladnom.

foto: zena.blic.rs, jutarnji.hr, stil.kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak