Porodični ručak
13.08.2016.

Grčka musaka


Potrebno je:

3 patlidžana srednje veličine ZA NADEV 1 glavica crnog luka, 500 g mlevenog mesa, 6 kašika maslinovog ulja, 300 g paradajza iz konzerve, 150 ml belog vina, 50 g prezli, 80 g rendanog  tvrdog kačkavalja ili parmezana, peršun, origano ZA BEŠAMEL SOS 400 ml mleka, 1 kašika maslaca, 4 kašike brašna, 2 jajeta, pola limuna, so, biber,  malo šećera, malo vanilin šećera, pola kašičice cimeta

Priprema

Oprani neoljušteni patlidžan isecite na kolutove debljine oko pola centimetara. Posolite i ostavite da odstoji pola sata da bi pustio moguću gorčinu. Ocedite ga, obrišite salvetom i kratko grilujte ili pržite.

Za nadev propržite seckani crni luk dok ne postane staklast, dodajte meso i dinstajte dok ne posvetli. Sipajte vino, isečeni paradajz, biber, cimet, šećer i vanilin šećer. Dinstajte oko pola sata dok se nadev ne zgusne i umešajte seckani peršun i origano, pa još malo dinstajte. Za bešamel sos na maslacu propržite brašno, skinite sa vatre i lagano sipajte mleko uz stalno mešanje.

Vratite na vatru i kuvajte da se malo zgusne. Umešajte umućeno jaje sa limunovim sokom i polovinom narendanog kačkavalja ili parmezana.  Prohlađeni nadev sastavite sa prezlama, drugim jajetom i preostalim kačkavalje. Polovinu kolutova poređajte u podmazani vatrostalni sud. Odozgo rasporedite nadev i prekrijte drugim slojem patlidžana. Zatim zalijte bešamel sosom. Pecite 50 minuta na 200 stepeni ili dok blago ne porumeni po površini.

foto wish.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak