Porodični ručak
01.07.2016.

Punjene, zapečene tikvice


Potrebno je: 

• 4 komada mladih tikvica
• 250-250 gr obarenog pilećeg mesa
• 200-250 gr šampinjona
• kečap-blagi po potrebi
• začinsko bilje: majčina dušica, bosiljak i sremuš(medveđi luk) po prstohvat
• kombinovana(natrijum/kalijumova) ili morska so kašićica
• 1 jaje
• 1 kašika neutralne pavlake, 20% mlečne masti
• maslinovo ulje 

Priprema

Oprati tikvice, ocediti, pa preseći uzduž, na dve jednake polovine. Ne guliti tikvice!!! U ovom period kora je mlada, vrlo lako svarljiva, a u samom sloju, ispod nje same, je značajan sadržaj vrlo korisnih elemenata. Zatim, izdubiti unutrašnjost, očistiti od mladih semenki.Pošto su tikvice mlade, semenke su još neformirane, meke I nema ih mnogo, tako da se malo odstrani iz središta.

Unutar tikvice, dubljenjem središnjeg dela, formira se udubljenje, koje filujemo barenim mesom, posolimo, dodamo mrvljeni bosilja, pa prelijemo blagim kečapom, poredamo pečurke, isečene na tanke listiće,vrlo malo posolimo, pospemo mrvljenom majčinom dušicom I sremušem.

Na kraju sve blago poprskati maslinovim uljem. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 200 stepeni. Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, pa zaliti sa smesom od penasto umućenog jednog jajeta i pavlake, te vratiti u rernu još 4-5 minuta. Jedna od mogućnosti serviranja je uz kiselo mleko ili kefir, služiti toplo.

izvor: zena.blic.rs

foto: coolinarika.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""