Porodični ručak
02.05.2016.

Recepti sa barenim jajima

Ako niste pojeli, ili podelili, sva uskršnja jaja iskoristite ih za jela koja se spremaju sa barenim jajima.

Gastronomija

Salate su najjednostavnije, ali i najzdravije rešenje. Operite zelenu salatu, dodajte sitno iseckan paradajiz i kolutove crvenog luka. Barena jaja isecite takođe na kolutove i ubacite u salatu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem.

Jaja možete i prepoloviti, žumanca izgnječiti sa isitnjenom tunjevinom, seckanim kiselim krastavčićima, biberom i majonezom. Tom smesom punite polovine jaja.

"Cezar" salata je, takođe, dobro rešenje da se iskoriste preostala uskršnja jaja. Uzmite 500 gr zelene salate, 300 gr obarenog pilećeg belog mesa, 300 gr sitno slanine sečene na režnjeve i grilovane, 300 gr parmezana, 2 dl balzamiko sirćeta, 2 dl maslinovog ulja, soli po ukusu, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja.

U činiju za serviranje stavite salatu, piletinu iseckanu na štapiće, slaninu, pobacajte kockice tosta i kolutove jaja. Na kraju stavite parmezan i začine.

“Mimoza” salata je odlična za doručak, naročito za decu jer je kalorična i ukusna.Potrebno vam je 150 gr kačkavalja, 150 gr šunke, 2 barena jajeta, jedna kisela pavlaka, 2 veća krompira i 100 gr majoneza

Krompir obarite u ljusci, izrendajte ga krupnije i spustite u činiju. Premažite ga polovinom pavlake. Zatim narendajte šunku koju ćete premazati majonezom.

Narendajte potom celo jaje i jedno belance, a preko toga 100 gr kačkavalja koje ćete premazati ostatkom pavlake. Na kraju narendajte još 50 gr kačkavalja i preko njega jedno žumance.

Da li ste nekada probali kisela jaja?

Za 12 osoba potrebno vam je: 12 jaja, 2 šolje jabukovog sirćeta, šolja šećera, pola šolje vode, 2 kašike senfa, kašičica soli, kašičica bibera, 2 manje glavice luka i nekoliko listova lorbera.

U veću šerpu sipajte sirće, šećer, vodu, senf, so, biber i lovor. Kuvajte dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sasvim ohladi.

U staklene tegle stavite cela oljuštena jaja i luk isečen na tanke kriške. Prelijte ohlađenom mešavinom. Tegle hermetički zatvorite i ostavite ih da prenoće u frižideru.

Ako u tegle dodate i malo cvekle jaja će poprimiti boju i izgledaće veoma dekorativno kada se iznesu na sto, pišu “Večernje novosti”.

Kisela jaja su jestiva oko destak dana.

Recepata sa kuvanim jajima ima još, a možete i sami smisliti nešto novo, originalno.

foto: mondo.rs

foto: she.hr, coolinarika.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""