Porodični ručak
29.04.2016.

Slavski Uskršnji kolač

Ukoliko krsna slava pada u mrsan dan, slavski kolač može da se mesi s mlekom, jajima i puterom. Najpre se zamesi kvasac. Ako je kvasac pivski, zamesite ga rano ujutru, tako što ćete u jedan manji lonac izdrobiti 30 grama pivskog kvasca, naliti ga mlakim mlekom, razbiti grudvice, dodati malo soli i toliko brašna da se može napraviti retko testo. Šerpu s kvascem stavite na toplo mesto, ali je nikako ne izlažite suviše velikoj toploti, jer bi u tom slučaju kvasac mogao da prokisne, a testo postane crveno.

Dok kvasac kisne, prosejte 1,5 kg brašna, stavite ga u sud za mešenje (ovaj sud, po mogućnosti, upotrebljavajte samo za mešenje slavskog kolača) i kraj šporeta dobro zagrejte. U drugi sud stavite četiri žumanca, četiri kašike šećera, komadić putera, uskisli kvasac, pa sve zajedno dobro izmešajte. Nastružite koru limuna, postepeno dodajte zagrejano brašno, nastavite s mešenjem testa, dolivajući mlako mleko i nekoliko kapi osvećene vodice (koju je sveštenik za slavu osvetio) dok se testo ne zamesi.

Kada testo u sudu počne da se odvaja i kada po njemu počnu da iskaču klobuci, dobro je i dovoljno umešeno. Da bi testo bilo još bolje, za vreme mešenja možete dodavati i pomalo rastopljenog putera. Testo pokrijte čistom krpom i ostavite ga da stoji na toplom mestu da bi naraslo. Kada testo napuni sud, znači da je gotovo. Izručite ga na dasku za mešenje i pravite kolač.

Ukrašavanje kolača

Kolač može biti okrugao, u obliku hleba ili u obliku kalupa u kom se mesi, ali važno je da se prekrsti i optoči vencem od upletenih pletenica koje će se narezati malim makazama. Najpre se preko celog kolača stavlja krst (od dva valjkasta komada testa stavljena unakrst).

Zatim se kolač uokviri pletenicom, preko koje se pravi venčić. Venčić se obično pravi tako što se komad testa izvalja, a zatim isecka na manje valjkaste komadiće. Svaki takav komadić se po dužini dvaput zaseče (tako da dobije tri kraka). Ovi komadići se slažu preko pletenice, i to tako da svaki sledeći malo preklopi prethodni, dok se ne uokviri ceo kolač i na taj način dobije venac oko krsta. I venčić i krst se još zaseckaju makazama da bi kolač što lepše izgledao.

Sada se na središte krsta stavlja poskurica - kao tanak hlepčić kružnog oblika. Ona se takođe stavlja i preko venčića, a na završecima svakog od četiri kraka krsta (ukupno pet poskurica).

Ukrasi kolača ne mogu se praviti od kiselog testa, nego se za tu svrhu koristi posno testo, bez jaja i mleka, i od njega se prave ukrasi. Ove ukrase ne treba premazivati jajetom, već ih treba ostaviti bele. Ti ukrasi predstavljaju želje ukućana: ptice (golubovi) predstavljaju zdravlje i veselje (oči ptica prave se obično od kima ili bibera, tj. kim/biber se zabode u testo na mestu gde su oči ptice), grozd označava želju da rod dobro rodi, cveće (ružice) označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice, burence - želju da u kući svega ima; tu je i čašica, zatim knjiga itd. Ovi ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras.

Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje). Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu). Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu.

U sredinu kolača treba zabosti grančicu osvećenog bosiljka. Ceo kolač treba premazati razmućenim žumancetom, a ukrase ostaviti bele. Umešen i ukrašen kolač zatim treba staviti u rernu i pažljivo peći. Čim se kolač izvadi iz rerne, pažljivo ga odozgo premazati mlakom vodom u kojoj je prethodno rastvoreno malo šećera (da bi spoljna površina kolača bila sjajna) i zatim staviti na čist tanjir.

Slavski kolač može biti i postan ako krsna slava pada u posne dane. Mesi se na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera.

Uskršnja pletenica

Sastojci: Količina:
-brasna 500gr.
- kvasca 20gr.
- mleka 1dcl.
- jogurta 1,5dcl.
- kisele pavlake 1 kasika
- ulje 0,5dcl.
- jaje 1
- soli 1 kasika
- secera 1,5kasika
- margarina za mazanje(npr."dobro jutro") 3 kasike
- jaje 1
- susam za posipanje

Uputstvo za pripremu:

• U mlako mleko sa kasicicom brasna i secera staviti kvasac da nadodje.U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so secer,ulje,jaje,pavlaku i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Uz dodavanje smlacenog jogurta i ostatka brasna umesiti testo,pa ga ostaviti 30min da kisne.Uskislo testo rasklagijati u oblik pravougaonika,pa ga premazati sa margarinom,a zatim iseci na 3 jednake lente po duzini.Svaku lentu uviti kao rolat,ukupno 3,pa od njih isplesti pletenicu.Staviti je u podmazan okrugao pleh,pokriti i ostaviti 20min da odmara.

• Rernu zagrejati na 200C.pletenicu premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i peci u zagrejanoj rerni oko 30min.

Postan slavski kolač

Sastojci:

Testo
kilogram brašna
2,5 kafene kašičice soli
125 g otopljenog margarina
40 g kvasca
0,5 l mlake vode
Ukrasi
250 g brašna
100 ml vode
Premaz
2 kašike brašna
2 dl vode

Priprema
U vanglu stavite brašno i promešajte ga sa solju. Posebno potopite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Kada kvasac nadođe, zamesite testo uz dodavanje rastopljenog margarina. Izrađeno testo pokrijte krpom i ostavite da odmara.

U međuvremenu, od dve kašike brašna u dva deci vode skuvajte štirak za premazivanje, pomoću kojeg posni slavski kolač dobija izuzetan sjaj.
Ukrase za kolač napravite od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode. To testo treba tanko razvaljati oklagijom i iseći pet slova (pomoću pečata Isus Hristos pobeđuje). Formirati još i goluba, grozd, klas pšenice i cvet.

Izmešeno testo stavite u podmazanu duboku šerpu u kojoj će se peći. Od testa odvojite deo i napravite četiri manje kugle i jednu veću. Od ostatka napravite pletenicu, koja čini osnovu slavskog kolača. Potom veću kuglu stavite u centar, a četiri manje okolo, tako da formiraju krst. Skuvanim premazom četkom obilno premažite kolač, pa potom stavite ukrase, i to: na svaku kuglu po jedan pečat, a između ostale napravljene ukrase.Vreme pripreme: 120 minuta.

Punjena jaja na francuski način

Sastojci:

8 velikih jaja
1/3 šoljice naseckane šunke
1 kašičica naseckanog mladog luka
1  kašičica naseclanog peršuna
1  kašičica light majoneza
1 čajna kašičica senfa
1 čajna  kašičica sveže naseckanog timijana
1/8 čajne kašičice soli
1/8 čajne kašičica bibera
2 kriške belog hleba, izlomljenog na veće komade
malo ulja

Priprema:

Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, pa kuhavte dok voda ne provri. Kad provri, sklo ite sa ringle i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocedite. Očistite jaja i isecite na pola (po dužini). Izvadite žumanac – 4 žumanca stavite u srednje veliku činiju. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promešajte.

Hleb usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu kašičicu pripremljene mešavine. Posipajte svaku polovinu sa 1 čajnom kašičicom mrvica hleba.

Zagrejte rernu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u rernu pa pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku.

Pečena šunka za 12 osoba

Sastojci:
3 kg šunke u komadu
1 šoljica smeđeg šećera
1 šoljica senfa

Priprema:

Zagrejte rernu na 170°C. Zarežite šunku dijagonalnim linijama, do dubine 1 cm. Položite šunku u pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta. Pomešajte smeđi šećer i senf u činijici. Premažite šunku sa polovinom pripremljene smese i vratite u rernu. Pecite je još 30 minuta pa izvadite i još jednom premažite sa ostatkom smese. Pecite je još 15-20 minuta. Pre sečenja, ostavite šunku 15-tak minuta da se ohladi. 

foto: podravka.hr, yumama.com, lisa.rs, opusteno.rs, coolinarika.com, nejrecept.cz

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak