Porodični ručak
04.01.2016.

Tradicionalna jela za Badnje veče

Veče uoči Božića tradicionalno se sprema posna hrana. Trpeza bi trebalo da bude što bogatija da bi takva bila i godina koja dolazi. Donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata koji pokazuju da i posna hrana može biti raznovrsna i veoma ukusna. 

Zapečena posna sarma

Potrebno je:

20 liski kiselog kupusa, 2 veća praziluka, 3 čena belog luka, 300 g semenki suncokreta, 200 g pirinča, 2 šargarepe, suvi peršun, biber, so, ulje, začinska paprika, 200 ml ulja

Priprema

Semenke suncokreta i pirinač potopite u toplu vodu da ogrezne, te ostavite da stoji oko 15 minuta. Praziluk očistite, nasecite i propržite, zatim dodajte proceđene semenke suncokreta i pirinač. Dodajte naseckan beli luk, narendanu šargarepu i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, pa kada se smesa ohladi, njome filujte liske kupusa i zavijajte sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte zaprškom od začinske paprike i ulja I pecite poklopljeno oko dva sata.

Kuglice od krompira sa začinima

Potrebno je:
1 kg krompira, 125 g margarina, praziluk, 3 čena belog luka, ulje, suvi biljni začin

Priprema
Krompir očistite, obarite i ocedite. Dodajte margarin i suvi biljni začin i sve umutite mikserom. Umešajte sitno seckani beli luk, pa kada se smesa ohladi, nauljenim rukama pravite kuglice. Prazliluk isecite i propržite, te time prelijte kuglice.

Paprike punjene pasuljem

Potrebno je:

500 g pasulja, 4 glavice crnog luka, 8 kiselih paprika babura iz turšije, biber, ulje, so

Priprema
Pasulj skuvajte sa nasečenim crnim lukom i ocedite. Sve sameljite, dolijte ulje i biber po ukusu. Tom smesom punite babure iz turšije. Preostali pasulj stavite na dno pekača, a preko njega poređajte paprike i kratko zapecite u rerni.

Starinski prebranac

Potrebno je:

500 g pasulja, 1 kg crnog luka, biber, so, začinska paprika, ulje

Priprema
Pasulj skuvajte i posolite. Luk isecite na rebarca, pa ga propržite na ulju. Kada postane staklast, dolijte malo vode. U zemljanu posudu stavljajte red pasulja, pa red luka. Prelijte uljem, pobiberite i pospite začinskom paprikom po ukusu. Zapecite u rerni.

Korpice sa sardinom i biljnim sirom

Potrebno je:

16 šampinjona, 2 konzerve sardine, crvena pečena paprika, 100 g biljnog sira, limun, biber, so

Priprema

Šampinjone očistite, isecite stabljiku, a šeširiće poređajte u nauljen pleh. Sardine izmiksujte u blenderu zajedno sa uljem iz konzerve. Dodajte sitno seckanu papriku i naseckane stabljike. Umešajte sok od limuna, mleveni biber i so po ukusu. Punite šampinjone tom smesom i zapecite ih u rerni petnaestak minuta. Potom izvadite, pospite rendanim biljnim kačkavaljem i pecite još malo da se sir istopi.

Pita s bundevom i seckanim orasima

Potrebno je:

500 g kora, 700–800 g rendane bundeve, 250 g seckanih oraha, 150 g šećera, ulja po potrebi, cimet

Priprema

Narendajte bundevu, dodajte seckane orahe, šećer i cimet, pa sve izmešajte. Jednu koru poprskajte uljem, na nju stavite drugu koru, ponovo pouljite, preko stavite treću koru i na nju rasporedite fil od bundeve. Zamotajte je i složite u pleh. Pravite na isti način rolne dok imate materijala, pa pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

izvor: zena.blic.rs

foto: opusteno.rs, saznajlako.com, lovesensa.rs, cooker.philips.rs, brzikolaci.com, zena.bllic.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak
string(0) ""
string(0) ""