Potrebno je:
-500 g šargarepe
-200 g peršuna
-200 g paškanata
-100 g celera
-usitnjeno lišće peršuna, celera, selena, vlasca, kašičica kurkume
-2 umeboshi šljive, usitnjene
-50 gr morske soli = 5% ukupne težine namirnica
Priprema
Sterilišite tegle. Povrće narendajte ručno ili usitnite mikserom ako pripremate veće količine i ostavite ga da se suši 2-3 sata. Povrće pomešajte sa solju, umeboshi šljivom i kurkumom pa napunite tegle. Na vrh vegete stavite sloj soli. Zatvorite teglu i čuvajte je u frižideru. Ako nećete odmah da je koristite, pasterizirajte je na pari 20 minuta. Recept je za 3 tegle od 350 ml.
Tončika Cukrov iz kuvara "Zimnica" u izdanju Planetopije
foto: doznajemo.com, coolinarika.com