Sočni svinjski file sa slaninom
Potrebno je (za četiri osobe)
1 svinjski file, 8 tankih režnjeva slanine, 1 dl junećeg bujona ili supe, 2 kašike maslaca, so, biber; za prilog: 400 g smrznute boranije, ulje, so, biber, kašičica belog luka u prahu
Priprema
Svinjski file isecite na deblje komade, svaki umotajte u slaninu, zakačite ih čačkalicom, posolite i pobiberite. Zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslaca, poređajte meso i pecite na najačoj temperaturi sa svake strane po 3-4 minuta, pa sipajte supu ili bujon i krčkajte uz povremeno okretanje dok ne ispari tečnost. Izvadite meso, ostavite ga na stranu, dodajte kašiku maslaca i zamrznutu boraniju. Promešajte, posolite, pobiberite, dodajte beli luk i malo vode. Poklopite i ostavite da se krčka dok ne omekša, dodajte meso, ugasite ringlu i ostavite na njoj do služenje.
Foto: pixabay
Brzi, nepečeni kolač od čokolade
Potrebno je
2,5 dl slatke pavlake, 500 g čokolade za kuvanje, 2 šolje mlevenog keksa, 1 šolja seckanih oraha, malo kokosovog brašna
Priprema
Zagrejte slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na komadiće na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi a smesa ne zgusne. Sklonite sa ringle, umešajte keks i orahe, prespite u pleh podmazan uljem, poravnajte i pospite kokosovim brašnom. Ostavite da se dobro stegne pre služenja.
Foto: thespruceeats.com