Kuvar
24.01.2021.

Najukusnija piletina na grčki način i američka pita sa limunom

Piletina na grčki način

Potrebno je
1 kg pilećih prsa, 1 tikvica, 2 paradajza, ½ glavice crnog luka, 2 limuna, 100 g feta sira, 1 šolja mocarele, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, vezica peršuna, 2 čena belog luka, so, biber

Priprema
Piletinu poređajte u podmazan pleh pa oštrim nožem napravite kose rezove na razmaku od 1 cm, posolite i pobiberite. U maloj posudi umutite maslinovo ulje, limunov sok, sitno iseckan list peršuna, sitno iseckan beli luk i sve sjedinite. Ovu smesu prelijte preko mesa, dobro je utrljajte da uđe u proreze, pa u njih naizmenično ređajte kriške tikvica, paradajza, luka i limuna. Potom ravnomerno popspite izmrvljenu fetu i iseckanu mocarelu pa pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Foto: cook.me

Američka limun pita

Potrebno je
Za testo: 200 g brašna, 30 g šećera, prstohvat soli, 90 g maslaca, 2 kašike hladne vode; za krem: 5 limunova (tanke kore), 3 žumanceta, 2 jajeta, 125 g maslaca, 150 g šećera; Za šne: 3 belanceta, 100 g kristal šećera, 75 ml vode

Priprema
U vanglici pomešajte brašno i so, dodajte hladan maslac narezan na kockice i vodu, pa rukama zamesite testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i držite u frižideru najmanje pola sata. Pre pečenja zagrejte rernu na 200 stepeni, oklagijom razvaljajte testo na pobrašnjenoj podlozi, da bude malo šire od kalupa prečnika 23 cm. Testo prebacite u kalup podmazan maslacem, rasporedite ga tako da prekrije i ivice (najmanje 2 cm), odsecite viškove i izbockajte ga viljuškom. Preko testa stavite papir za pečenje, pa sipajte pirinač ili pasulj, da težinom spreči da se testo digne tokom pečenja. Pecite 10 do 15 minuta, dok ivice ne porumene, pa ostavite da se ohladi.
U međuvremenu narendajte koru dva limuna, a svih pet iscedite i procedite, pa dodajte malo vode, da dobijete oko 250 ml soka, sipajte u šerpicu, dodajte šećer, limunovu koricu i maslac narezan na kockice, pa mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Sklonite s vatre, dodajte žumanca umućena s jajima, vratite na laganu vatru i neprekidno međajući varjačom kuvajte dok se ne zgusne. Procedite, da biste uklonili limunovu koricu i grudvice, ohladite, pa rasporedite po kori. Pecite 10 minuta na 180 stepeni.
Dok se kora i krem hlade, kuvajte vodu i šećer dok ne počne da ključa i dok ne dobijete gust sirup, pa postepeno, uz neprekidno mućenje mikserom, u tankom mlazu sipajte u čvrst sneg od belanaca. Mikserom mutite još pet minuta, pa ravnomerno rasporedite preko krema, stavite kalup na podignitu rešetku i na 200 stepeni pecite nekoliko minuta, dok šam ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Služite hladno.
Foto: cook. me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""