Kuvar
08.12.2020.

Nema razloga da vam spremanje zimskih kašica za bebe bude problem

Tokom zime mališani mnogo više vremena provode u zatvorenom prostoru u kojem se virusi lakše šire, pa organizam treba ojačati unosom namirnica koje poboljšavaju imunitet. Mnogim mamama tokom zimskih meseci ponestaje insipiracija za spremanje kašica, jer je izbor voća i povrća slabiji, ali i to može da se prevaziđe. 

Beba treba da ima jedan obrok dnevno koji čine voće i povrće, a kada se naviknu na nove ukuse i teksture, dodajte im još jedan voćni obrok. Oko prve godine trebalo bi da dete ima tri glavna obroka i dve užine, od čega minimum tri obroka budu sastavljena od sezonskog voća i povrća.
Različite kombinacije voća - jabuka, krušaka, banana i povrća dostupnog tokom zime - bundeve, krompira, šargarepe, odlična su osnova za mlađe mališane, a onim malo starijima ubacite i meso. Jedan obrok može biti i potpuno mlečni.

Piletina za bebe starije od šest meseci

Obarite komad belog pilećeg mesa, pa 10-ak minuta pred kraj kuvanja dodajte cvetiće karfiola i brokolija. Barite dok ne omekšaju, pa blenderom ili štapnim mikserom napravite kašu. 

Spanać za bebe starije od sedam meseci 

Zeleno povrće bogato je vitaminom C i gvožđem pa bebi ponudite kombinaciju brokolija, spanaća i malo celera. Ovo možete da služite i kao kašu i kao potaž. 

Bundeva za mališane starije od osam meseci

Barenu ili pečenu bundevu možete kombinovati sa jabukom ili je bebi davati samostalno. Vodite računa da koristite "meso" bundeve koje nije toliko blizu kore, kako biste izbegli končasta vlakna koja se često u njo mogu naći. 

Ćuretina za bebe starije od devet meseci

Obarenu ćuretinu možete kombinovati sa šargarepom, krompirom, brokolijem ili karfiolom. Pri kraju barenja a pre pasiranja, dodajte i malo maslinovog ulja. 

Junetina za mališane starije od 11 meseci

Pored junetine biće vam potreban i karfiol i keleraba ili umesto nje možete obariti i drugo povrće po izboru, ono za koje se pokazalo da ga beba najbolje prihvata. Ukoliko već ima zubiće, junetinu joj možete iseckati na veoma male komade, a povrće ispasirajte viljuškom. Ako beba još uvek ne žvaće čvrste zalogaje, sve ispasirajte u blenderu. 

Mlečni obrok koji vole mališani svih uzrasta

Skuvajte malo ređe griz u mleku pa kada se prohladi dodajte svež, mladi kravlji sir. Kao prilog možete ponuditi i neko zeleno, bareno povrće, ali će i kombinacija sira i giriza biti sasvim dovoljna i veoma hranljiva za mališana, posebno kao večernji, laganiji obrok.
foto: pxhere, everymum.ie

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno