Kuvar
27.12.2020.

Ćurka punjena pirinčem, slaninom i šampinjonima i fantastični makaronsi

Ćurka punjena pirinčem, slaninom i šampinjonima

Potrebno je
Ćurka od 3-4 kg, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 500 g dimljene mesnate slanine, 200 g šampinjona, 300 g pirinča, 1 dl ulja, 2 kašike masti, so, biber, ulje, 1 kašika suvog biljnog začina

Priprema
Očišćen pirinač obarite u slanoj vodi, ali pazite da se ne prekuva, a potom ga dobro ocedite. U tiganju, na malo ulja pržite šampinjone, posolite i sačekajte da puste tečnost. U dubljoj, većoj šerpi na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk i izgnječen beli luk, pa dodajte slaninu isečenu na kockice, pa i nju ispržite. Dodajte skuvani pirinač i šampinjone, suvi biljni začin, pobiberite i sve dobro sjedinite.
Ćurku napunite nadevom, ušijte otvor, pa je dobro premažite mašću i posolite. Stavite je u pleh, sipajte malo tople vode, pokrijte folijom i pecite oko tri sata na 200 stepeni. Ćurku s vremena na vreme prelijte sokom u kojem se peče, pa pred kraj, kad tanak nož za filetiranje bude bez muke ulazio do kostiju (probodite na grudima i karabatku), skinite foliju i nastavite da pečete dok se sa stvih strana ne stvori lepa hrskava korica. Pečenu ćurku pre sečenja ohladite. Komade mesa u rasporedite preko nadeva koji ste stavili na dno tanjira koji ćete izneti na sto.
Foto: pixabay

Makaronsi

Potrebno je
Za makaronse: 90 g belanaca sobne temperature (od otprilike 3 jajeta), 30 g kristal šećera, 110 g badema, 200 g šećera u prahu; Za krem: 2 žumanceta, 40 g šećera, 50 ml mleka, 100 g maslaca

Priprema
Izblanširajte bademe. Ubacite ih u ključalu vodu na minut, izvadite ih, ogulite im koru, dobro ih osušite i ohladite. Potom bademe sameljite u blenderu u što sitniji prah, a zatim im dodajte prah-šećer, pa sve zajedno još jednom sameljite. Belanca koja ste razmerili tačno u gram, izvadite dva-tri sata ranije iz frižidera i držite ih na sobnoj temperaturi, pa ih umutite u čvrst sneg. Šećer dodajte iz dva-tri puta nikako odjednom, dok jaja neprekidno mutite.
Potom u belanca ručno dodajte mešavinu badema i prah-šećera i nekoliko kapi prehrambene boje po želji, mešajte spatulom kao da preklapate smesu. Smatrajte da je mešanje gotovo kad smesa počne brzo da pada sa spatule i da se sama poravnava, a ne da ostaje kao brdašce, jer ne sme da bude ni previše čvrsta, ni previše retka.
Smesu sipajte u kesu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa na pleh obložen papirom za pečenje istiskujte krugove prečnika 2,5 cm sa istim tolikim razmakom. Ostavite da smesa malo odstoji, da se stvori fina pokorica, da prosuši toliko da vam se ne lepi za prste kad je lagano dotaknete. Makaronse pecite 12 do 15 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 140°C.
Ispečene makaronse izvadite iz rerne i pleha i stavite ih da se hlade, a za to vreme spremite krem.
Žumanca mutite sa šećerom dok ne posvetle, pa u njih postepeno ulivajte mleko koje je provrilo, sve vratite u šerpu u kojoj ste kuvali mleko i na tihoj vatri uz neprekidno mešanje kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Potom dodajte maslac, miksajte još dva minuta i ostavite da se ohladi, a potom podelite na onoliko delova koliko različitih boja želite.
Ohlađene makaronse spajajte ohlađenim kremom. Ne stavljajte previše krema da ne bi cureo i ne stiskajte makaronse da ni bi pucali. Spakujte ih u posudu koja može hermetički da se zatvori i pre služenja držite u frižideru 24 do 48 sati.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""