Kuvar
06.12.2020.

Piletina u sosu sa spanaćem i kolač od narandži i griza

Piletina u sosu od pavlake i spanaća

Potrebno je
1 kg pilećeg filea, ½ kg bebi spanaća, 500 ml pavlake za kuvanje, ¼ kašičica belog luka u prahu, 100 g kačkavalja, so, biber, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica maslaca

Priprema
Pileći file isecite na šnicle, posolite, pobiberite i pržite na maslinovom ulju dok ne porumene sa obe strane. Meso izvadite iz tiganja, dodajte maslac pa, kad se rastopi, dodajte neutralnu povlaku za kuvanje. Čim pavlaka proključa, dodajte bebi spanać, promešajte i vratite meso. Krčkajte pet minuta, pa sklonite s vatre, pospite kačkavaljem, pa okrećite šnicke da ih rastopljeni sir obloži sa svih strana.
Foto: campbells.com

Kolač od pomorandži i griza

Potrebno je
2 pomorandže tanke kore, 6 jaja, 200 g griza, 1 šolja kristal šećera, ½ kesice praška za pecivo, 2 šolje vode; Za sirup 2 ½ šolje soka od pomorandže, 1 šolja šećera

Priprema
Pomorandže dobro operite, isecite na kockice, stavite u šerpu, dodajte vodu i kuvajte na dok kora i „meso“ pomorandži skroz ne omekša. Ohladite, pa usitnite u blenderu, štapnim mikserom ili sameljite dva puta u mašinici za meso. Umutite čvrst sneg od belanaca, pa postepeno, neprekidno mešajući mikserom, dodajte pola šolje šećera. U drugoj posudi umutite žumanca sa drugom polovinom šećera pa u smesu, kad žumanca posvetle, dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo. Sjedinite lagano mešajući varjačom, dodajte izmiksane narandze, a na kraju, kašiku po kašiku, uz neprekidno mešanje, i sneg od belanaca. Smesu prespite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok kora ne počne da se odvaja od ivica pleha. Ako niste sigurni, čačkalicom proverite da li je testo pečeno.
Ohlađenu koru prelijte sirupom koji ste napravili kuvanjem soka od pomorandže i šećera. Do služenja držite u frižideru.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""