Kuvar
01.11.2020.

Ćufte punjene sirom u sosu od rena i rolat od bundeve

Ćufte punjene sirom u sosu od rena

Potrebno je
700 g mešanog mlevenog mesa, 2 jajeta, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 100 g tvrdog sira, 1 kašika prezli, ulje, so, biber, mlevena crvena začinska paprika; za sos: 1 manji koren rena, 1 kašika brašna, 50 g maslaca, ½ l mleka, 1 kašičica suvog biljnog začina, list peršuna

Priprema
Mleveno meso pomešajte sa jajima, sitno seckanim lukom, začinima, dodajte sitno rendanu šargarepu, beli luk i prezle, pa rukama umesite masu za ćufte tako da se svi sastojci lepo sjedine. Sir iseckajte na kockice. Od mesa pravite kuglice, spljockajte ih dlanovima, stavite kockicu sira u sredinu, pa ponovo napravite kuglicu, odnosno ćuftu. Pržite ih na vrućem ulju dok ne porumene sa obe strane, pa ih, kad budu gotove, ređajte na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Na maslacu propržite sitno izrendan ren, dodajte brašno, a potom nalijte mleko i kuvajte dok se sos ne zgusne. Začinite ga i dodajte seckani peršun, a potom njime prelijte ćufte.
Služite sa kuvanim rezancima ili krompir pireom i sezonskom salatom.
Foto: thestayathomechef.com

Rolat od bundeve sa krem sirom

Potrebno je
¾ šolje brašna, ¾ šolje belog šećera, ¼ šolje smeđeg šećera, 3 jajeta, ⅔ šolje pirea od bundeve, 1 ½ cimeta, ½ kašičice praška za pecivo, ½ kašičice sode bikarbone, ¼ kašičice soli; za nadev: ½ kg neslanog krem sira, 1 ½ šolje šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema
U jednoj posudi pomešajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, a u drugoj mikserom mutite jedan i drugi šećer sa jajima dok ne dobijete svetlu, glatku smesu. Dodajte pire od bundeve i dobro sjedinite, a potom u ovu smesu lagano umešajte brašno. Veći pleh obložite papirom za pečenje, pa lagano i ravnomerno rasporedite smesu. Pecite na 175 stepeni 13 do 15 minuta, a najbolje je da čačkalicom proverite da li je kora pečena. Gotovu koru izvadite sa sve papirom iz pleha, prebacite je na vlažnu krpu, umotajte u rolat i ostavite da se ohladi. U međuvremenu umutite krem sir, puter sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile, pa njime premažite ohlađenu koru i ponovo je urolajte. Do služenja držite u frižideru, najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Secite na šnite debljine 1 do 2 cm i pre služenja ih pospite prah šećerom.
Foto: jessicagavin.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno