Kuvar
11.10.2020.

Više od gozbe: Pilav sa piletinom i vanilin krem u karamel sosu

Zapečeni pilav sa belim mesom

Potrebno je
400 g pilećeg filea, 200 g pirinča, 1 mala glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 kocka za pileću supu, suvi biljni začin po ukusu, biber, 50 ml ulja

Priprema
Zagrejte ulje u šerpi pa na njemu propržite sitno iseckan luk i kolutove šargarepe. Potom dodajte piletinu isečenu na sitnije komade i začine, pa uz povremeno mešanje pržite dok ne porumeni. Dodajte pirinač, promešajte a zatim nalijte 6 dl vrele vode. Poklopite, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok pirinač ne upije vodu. Ako je pirinač previše tvrd i nekuvan, dodajte još malo vrele vode, i vratite na ringlu. Potom preručite pilav u vatrostalnu posudu podmazanu uljem i zapecite na kratko u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Foto: pixabay

Vanilin krem u karamel sosu

Potrebno je
1 l mleka, dve šipke vanile, 6 žumanaca, 300 g šećera, 100 g brašna; za sos 200 g šećera, kockica maslaca, 100 ml slatke pavlake

Priprema
U šerpu sipajte 900 ml mleka i stavite na vruću ringlu. Šipke vanile prepolovite, nožem sastružite semenke iz sredine, pa dodajte mleku. Dok mleko ne provri, umutite žumanca umutiti sa šećerom, dodajte i umešajte brašno i 100 ml hladnog mleka, pa procedite kroz cediljku, da se rešite grudvica. U to na kratko sipajte vrelo mleko, a potom ga, što brže, vratite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.
Pre nego što se krem ohladi i pre nego što se na površini uhvati korica, a najbolje ranije, spremite karamel sos.
U šerpici rastopte maslac i šećer, sačekajte da se karamelizuje, pa sipajte slatku pavlaku. Mešajte dok se ne rastopi i ne zgusne, a onda u posudice u kojima ćete slućiti krem sipajte po jednu kašiku sosa. Okrećite posudu dok karamelom ne obložite sve zidove, sipajte krem i preko, ako vam je ostalo, sipajte još malo karamela.
Pre služenja, dodajte voće, šlag ili oba.
Foto:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""