Kuvar
06.09.2020.

Uživajte u sarmi od slatkog kupusa i ćurosima na srpski način

Letnja sarma od slatkog kupusa

Potrebno je
1 veća glavica kupusa, 700 g mlevenog mesa (juneće ili mešano), 150 g pirinča, 1 veća glavica crnog luka, ½ kg paradajza, 3 kašike sirćeta, 100 ml ulja, so, biber, začinska crvena paprika, suvi biljni začin, lovorov list, malo bibera u zrnu, ½ kg suvog mesa (rebra ili slanina)

Priprema
Sipajte vodu do polovine većeg lonca, dodajte sirće i kuvajte dok ne provri. U vruću vodu ubacite glavicu kupusa kojoj ste odstranili koren i spoljašnje suve listove, pa kuvajte dok listovi ne počnu da se odvajaju. Ocedite glavicu, prelijte je hladnom vodom i ostavite da se ohladi i ocedi, a za to vreme pripremite fil. Na 50 ml ulja propržite sitno iseckan crni luk, dodajte meso i nastavite s dinstanjem. Kad se meso proprži, dodajte pirinač koji ste prethodno malo obarili i začine, pa sve dobro sjedinite. Sa svakog lista kupusa isecite tvrdi korenasti deo, pa stavljajte po kašiku nadeva, uvijajte sarme i ređajte ih u lonac. Između njih ređajte suvo meso, komadiće paradajza, listove lovora i malo bibera u zrnu, sipajte vode da ogrezne i kuvajte dok sve ne omekša. Sarmu možete da prelijete zaprškom (na 50 ml ulja propržite kašiku brašna i kašiku slatke crvene začinske paprike) ili da je preručite u vatrostalnu posudu i zapečete u rerni.
Foto: Pixabay

Španski ćurosi na srpski način

Potrebno je
1 jaje, 120 g brašna, 4 kašike maslaca, 250 ml vode, 2 kašičice šećera, prstohvat soli, 2 kašičice ekstrakta vanile; ulje za prženje; kristal šećer, vanilin šećer i cimet za posipanje

Priprema
Sipajte vodu u šerpu, dodajte maslac, 2 kašičice šećera i kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne provri. Smanjite temperaturu na najmanje, pa uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno. Na kraju dodajte jaje i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Testo sipajte u veliki špric ili kesu sa zvezdastim nastavkom pa u vruće ulje istiskujte „štapiće“ dužine desetak centimetara. Pržite ih 3-4 miniuta, dok ne porumene, pa ih ređajte na papirni ubrus da se ocedi višak ulja, a na kraju ih uvaljajte u kristal šećer koji ste pomešali sa vanilin šećerom i cimetom.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""