Kuvar
30.08.2020.

Njam! Pasta karbonara sa kuvanom šunkom i tart od svežih šljiva

Karbonara sa kuvanom šunkom

Potrebno je
400 g testenine po izboru, 250 g krupno sečene kuvane šunke, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 400 ml neutralne pavlake za kuvanje, 1 jaje, 50 g parmezana, so, biber, list svežeg peršuna ili bosiljka

Priprema
Sipajte u lonac 2 l vode, pa u nju kad proključa stavite testeninu i kuvajte oko 8 minuta, da bude al dente. Čim stavite vodu da se kuva, u tiganju propržite izgnječen beli luk, pa dodajte kuvanu šunku isečenu na kocke. Pržite minut-dva, da porumeni i zamiriše, pa sipajte pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu i krčkajte nekoliko minuta, da sos počne da se zgušnjava, a onda dodajte jaje koje ste umutili sa parmezanom, so i biber po ukusu. Ako ste sve uradili kako treba, testenina će se skuvati u isto vreme kad i sos, pa je samo lagano umešajte u njega. Slobodno dodajte kašiku-dve vode u kojoj se testenina kuvala, biće kremastije. Pre služenja pospite parmezanom i seckanim listom peršuna ili bosiljka.
Foto: pixabay

Tart od svežih šljiva

Potrebno je
100 g maslaca iz frižidera, 1 kašika belog kristal šećera, 100 g smeđeg šećera, 1 jaje, 200 g brašna, 1 kesica vanilin šećera, na vrh noža soli, ½ kg svežih šljiva očišćenih od koštica

Priprema
Hladan maslac iseckajte na kockice, dodajte mu sve ostale sastojke osim smeđeg šećera, pa rukama umesite testo. Trudite se da budete što brži, da se maslac ne omekša, pa testo umotajte u providnu foliju i držite u frižideru najmanje pola sata. Na pobrašnjenom stolu testo istanjite da ½ cm debljine, u krug, pa prebacite u modlu tako da osim dna obložite i ivice. Polovinu šećera pospite po testu, poređajte šljive pa pecite na 180 stepeni 20-25 minuta. Potom izvadite tart, pospite po šljivama ostatak šećera, pojačajte temperaturu na 250 stepeni i pecite još desetak minuta, da se karamelizuju. Pre sečenja, sačekajte da se ohladi.
Foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""