Spanać sa jajima i barenim krompirom
Potrebno je
1 kg očišćenog spanaća, 3 dl mleka, 2 čena belog luka, 1 kašika brašna, 2 kašike ulja, 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema
Spanać temeljno operite pa ga na kratko, ne duže od 5 minuta, probarite u ključaloj i posoljenoj vodi, pa ga izvadite i ostavite da se cedi. Za to vreme na ulju kratko propržite izgnječen beli luk i brašno, pazeći da ne zagori, a potom dodajte sitno iseckan spanać, polovinu mleka i suvi biljni začin. Uz neprekidno mešanje i dolivanje preostalog mleka krčkajte dok se ne zgusne, pa poslužite uz baren ili pire krompir, jaja pržena na oko ili obarena.
Foto: pixabay
Poslastica od keksa, pavlake i višanja, ali iz čaše
Potrebno je
Za „koru“: 300 g mlevenog keksa, 2 kašike prah-šećera, 100 g otopljenog maslaca; Za krem 800 g kisele pavlake, 250 g prah-šećera; 500 g višanja, 100 g šećera
Priprema
U jednoj dubljoj posudi pomešajte keks sa otopljenim maslacem i šećerom da dobijete mrvičastu smesu, u drugoj pomešajte kiselu pavlaku i prah šećer, a u dubljoj šerpici kratko krčkajte očišćene višnje i šećer, pa ostavite da se ohladi. U svaku čašu stavite dve kašike smese od keksa, potom 3-4 kašike krema, a na vrh sipajte dve kašike ukuvanih višanja.
Pre služenja možete da ukrasite šlagom.
Foto: tasteofhome.com