Najsočniji fileti oslića zapečeni u rerni
Potrebno je
1 kg fileta oslića (najbolje malo debljih), ½ kg krompira, ½ kg šargarepe, 2 dl bujona, suvi biljni začin, so, biber, maslinovo ulje, , alu-folija, vezica peršunovog lista
Priprema
Povrće očistite, iseckajte na kocke i kolutove pa kratko probarite u posoljenoj vodi dok malo ne omekša. Pleh obložite aluminijskom folijom, pa poređajte odmrznute i dobro prosušene filete oslića koje ste pre toga posolili, pobiberili i posuli sa malo suvog biljnog začina. Zalijte bujonom i pecite pola sata na 180°C. Kad tečnost ispari, u pleh dodajte krompir i šargarepu, prelijte maslinovim uljem i vratite u rernu pojačanu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene i riba i povrće. Pre služenja pospite seckanim peršunovim listom
Foto: seaharvest.co.za
Kobler od jagoda sa sladoledom
Potrebno je
½ kg jagoda, 150 g šećera, 125 g maslaca, 135 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, prstohvat soli, 2 dl mleka
Priprema
Jagode očistite, operite i isecite na veće komade, a ako su sitnije, samo na pola, pa ih pospite sa 50 g šećera i izmešajte. Sipajte ih u vatrostalnu posudu koju ste prethodno podmazali maslacem, pa po jagodama rasporedite komadiće omekšalog maslaca. U drugoj posudi pomešajte brašno, 100 g šećera, sol i prašak za pecivo, pa dodajte mleko i blago izmešajte, tek toliko da se sastojci sjedine, da testo ne bi bilo žilavo, pa ga rasporedite preko jagoda. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 45-50 minuta ili dok korica ne porumeni.
Služite toplo sa sladoledom ili sa šlagom.
Foto: iambaker.net