
Najsočnija piletina s povrćem iz rerne
Potrebno je
1 pile srednje veličine (oko 1,2 kg) ili 4 batka i karabatka, ½ kg mladih krompira, ½ kg šargarepe, 2 glavice belog luka, suvi biljni začin, ulje, so, biber, peršun
Priprema
Pile stavite u lonac, nalijte hladnom vodom , poklopite i kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi. Dodajte očišćenu šargarepu isečenu na krupne komade i kuvajte dok malo ne omekša, pa sve potom prebacite na podmazan pleh, dodajte mladi krompir (ako je krupan, prepolovite ga), glavice belog luka presečene na pola, prelijte uljem, posolite i pobiberite i pecite na 200 stepeni dok povrće ne porumeni i dok piletina ne dobije zlatnu hrskavu kožicu. Pre služenja pospite seckanim peršunovim listom.
Bujon možete da iskoristite da zakuvate supu, a možete i da ga sačuvate za pripremu jela
Foto: paleomg.com

Palačinke filovane šlagom i jagodama
Potrebno je
Za palačinke 4 jajeta, 400 g brašna, 400 ml mleka, 400 ml kisele vode, 50 g rastopljenog maslaca, prstohvat soli, 1 kesica vanilin šećera; Za nadevanje: 500 ml šlaga, 500 g jagoda
Priprema
U vanglicu sipajte brašno, dodajte jaja, so, vanilin šećer, rastopljen maslac, a zatim vodu i mleko, pa sve mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Tiganj podmažite sa malo maslaca pa pecite malo deblje palačinke od uobičajenih, pa ih kad se ohlade filujte šlagom i jagodama isečenim na kolutove.
Foto: Pixabay