Kuvar
18.04.2020.

Zaboravite na karantin, spremite najsavršeniji uskršnji ručak

Jagnjetina s ruzmarinom i belim lukom


Potrebno je

Jagnjeći but od oko 2 kg, 2 veće glavice crnog luka, 1-1,5 kg krompira, 300 g šargarepe, ½ l goveđeg bujona, 50 g maslaca, 5-6 čenova belog luka, kašika suvog ili svežeg ruzmarina, so, biber

Priprema
Špicastim nožem napravite zareze u mesu i u njih ubacite po čen belog luka, pa but istrljajte maslacem. Posolite i pobiberite, pa urljajte ruzmarin u meso. Stavite but u pleh, sipajte malo bujona, pokrijite ga folijom i pecite oko sat vremena na 200 stepeni. U međuvremenu ogulite povrće. Krompir isecite na kriške, šargarepu na kolutove, a crni luk na četvrtine, pa sve rasporedite po plehu oko mesa. Zalijte bujonom i vratite u rernu da se peče još 30-40 minuta. Pečeno meso ostavite da „odmori“ najmanje 15 minuta pre sečenja. U veliki ovalni tanjir prvo prebacite povrće, potom jagnjetinu isečenu na šnite, pa sve prelijte masnoćom iz pleha.
Ako želite da meso poslužite sa nekim drugi prilogom, pripremite ga na isti način, samo izostavite povrće.
Foto: telegraph.co.uk

Čokoladni mafini sa čokoladnim filom


Potrebno je

Za mafine: 5 jaja, 300 g brašna, 3 kašike kakaa, 200 g kristal šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica praška za pecivo, 2,5 dl ulja, 2,5 dl mljeka; Za krem: 5 jaja, 200 g crne čokolade, 200 g kristal šećera, 125 ml slatke pavlake, 2 kesice vanilin šećera

Priprema
U vanglici pomešajte sve suve sastojke, a u drugoj umutite jaja sa mlekom i uljem, pa sve sjedinite. U kalup za mafine stavite papirne korpice za pečenje pa u njih pažljivo sipajte smesu tako da ne pređe 2/3 visine. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta, pa izvadite i ostavite da se ohlade. U međuvremenu napravite krem.
Čokoladu izlomite na komadiće pa je istopite na pari. U jednoj vanglici umutite sneg od belanca pa dodajte 100 g šećera, a u drugoj umutite slatku pavlaku, a u trećoj vangli umutite žumanca sa 100 g šećera i vanilin šećerom. Rastopljenu vrelu čokoladu sipajte u umućena žumanaca, potom ovoj smesi, uz neprekidno mešanje mikserom, dodajte umućenu slatku pavlaku, a na kraju varjačom umešajte i sneg od belanaca. Kremom nafilujte mafine pa ih ukrasite čokolanim mrvicama, čokoladnim jajima, komadićima čokolade ili svežim jagodama.
Foto: bbc.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""