Kuvar
15.03.2020.

Vekna od mesa spolja treba da bude hrskava, a iznutra sočna

Spolja hrskava, iznutra sočna vekna od mesa


Potrebno je

1 kg mešanog mlevenog mesa, sredina od 2 kriške hleba, 2 jajeta, 1 veća glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g kačkavalja, 100 g pečenice ili suvog vrata, kašičica senfa, kašičica kečapa, kašičica slatke crvene začinske paprike, so, biber, 50 ml ulja

Priprema
Mleveno meso stavite u veću plastičnu posudu, napravite udubljenje, pa dodajte sredinu od hleba koju ste prvo potopili u mleko, a zatim ocedili, jaja, sitno iseckan crni i beli luk, senf, lečap, narendan kačkavalj i sitno iseckan vrat ili pečenicu, posolite i pobiberite pa dobro umesite. Ostavite da odstoji u frižideru sat-dva, pa rukama oblikujte veknu. Premažite je uljem, stavite u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 50 minuta na 220 stepeni. U toku pečenja veknu redovno okrećite da se napravi korica. Služite uz prilog po želji i uz sezonsku salatu.
Foto: beefitswhatsfordinner.com

Mirisni uštipci meki ko duša


Potrebno je

2 jajeta, 500 g mekog brašna, 1 kocka kvasca, 200 dl mleka, 200 dl kisele vode, prstohvat soli, 1 kašika šećera, 2 dl ulja, prah šećer, sladoled ili šlag

Priprema
Izmrvite kvasac, dodajte šećer, kašiku brašna pa prelijte toplim mlekom. Promešajte i sačekajte da kvasac nadođe. U činiju sipajte brašno, posolite pa varjačom napravite udubljenje u koje ćete sipati mleko s kvascem, kiselu vodu i jaja. Smesu dobro ulupajte varjačom, pokrijte čistom kuhinjskom krpom, pa ostavite na toplom mestu da nadođe. Kad testo naraste do ivica činije, ponovo ga ulupajte i ostavite da naraste još jednom. Zagrejte ulje u tiganju, ali pazite da ne počne da se dimi, umočite kašiku u njega pa zahvatite testo. Skinite ga drugom kašikom i ponavljajte postupak dok ne napunite tiganj. Čim porumene, uštipke okrenite na drugu stranu, a kad se isprže vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Služite tople posute prah-šećerom, sa [lagom ili sladoledom.
Foto: Pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""