Kuvar
16.02.2020.

Za ručak spremite zeleni pilav, a za desert pitu od višanja

Zeleni pilav


Potrebno je

½ kg očišćenog spanaća, 2 zgnjegena čena belog luka, ¼ šolje sitno seckanog crnog luka, ¼ šolje rendanog korena celera, 1 šolja pirinča dugog zrna, 3 šolje pilećeg bujona, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, parmezan

Priprema
U dubljoj šerpi zagrejte ulje pa na njemu propržite celer, crni i beli luk. Kad povrće omekša, dodajte spanać i, neprekidno mešajući, pržite oko 5 minuta. Dodajte pirinač, promešajte da se obloži uljem, nalijte supu, posolite i pobiberite i pustite da proključa. Potom smanjite temperaturu na minimum, poklopite i krčkajte 15 minuta, pa sklonite šerpu s vatre. Pustite da odstoji dva minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost, pa dodajte rendani parmezan i dobro promešajte.
Foto: simplyanchy.com

Pita s višnjama


Potrebno je

350 g belog brašna, 200 g kristal šećera,250 g maslaca ili margarina, 1 jaje, 1 kašika hladne vode, malo soli; 400 g očišćenih višanja, sok od višanja, 6 kašika šećera, kašičica gustina

Priprema
U dublju posudu stavite brašno i so, hladan maslac ili margarin iseckan na kockice, jaje i kašiku hladne vode, pa rukama umesite prhko testo. Umotajte ga u PVC foliju ili najlonsku kesu i ostavite da se „odmori“ u frižideru najmanje pola sata. Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvucite tanku koru, pa je prebacite preko podmazanog pleha. Prvo obložite čitav pleh testom, a zatim po vrhu pređite oklagijom da odsečete višak kore. Po testu rasporedite višnje koje ste malo prokuvali u soku sa šećerom i gustinom, a zatim preko njih narendajte ostatke testa. Pecite oko pola sata na 180 stepeni Celzijusa, dok testo ne porumeni i ne počne da se odvaja od ivica pleha. Služite posuto prah-šećerom.
Foto: bromabakery.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""