Pileći file sa slaninom i šampinjonima
Potrebno je
1 kg pilećeg filea, 12 tankih šnita suve mesnate slanine, 400 g šampinjona, 250 ml neutralne pavlake, 50 g maslaca, so, biber
Priprema
Pileći file isecite na deblje šnicle, posolite ih, pobiberite i svaku obmotajte sa slaninom pa pržite na maslacu dok slanina ne postane hrskava. Na preostaloj masnoći propržite šampinjone, a kad tečnost ispari, dodajte palvaku, promešajte, vratite šnicle i uz povremeno okretanje mesa krčkajte 10-15 minuta. Služite uz zelenu salatu ili uz turšiju.
Foto: gousto.co.uk
Stare, dobre, domaće krofne
Potrebno je
½ kg brašna, 250 ml mleka, 1 jaje, 40 g kvasca, 1 kašika šećera, ½ kašičice soli, rendana kora ½ limuna, 1 kesica vanilin šećera, ulje
Priprema
U činijici izmrvite kvasac, dodajte kašiku brašna, šećer i so, pa pomešajte sa malo mlakog mleka i ostavite da malo nadođe. U vanglu sipajte ostatak brašna, napravite udubljenje, pa u njega sipajte nadošli kvasac, jaje i mlako mleko, vanilin šećer i limunovu koricu, pa zamesite testo. Vanglicu pokrijte čistom krpom, stavite je na toplo mesto i pustite testo da nadođe.
Na pobrašnjenoj površini oklagijom rastanjite testo na debljinu od 1-1,5 cm pa čašom vadite krugove. Pokrijte ih krpom i ostavite da narastu, a potom zagrejte ulje. Krofne pržite u dubokom ulju tako da porumene sa obe strane pa ih vadite rešetkastom kašikom i odlažite na kuhinjski ubrus da se ocedi suvišna masnoća.
Kad se krofne prohlade špricom ih punite džemom, čoko kremovima ili ih samo pospite prah-šećerom.
Foto: canadianliving.com