Kuvar
29.12.2019.

Punjeni svinjski file u lisnatom testu i panj torta kruna svečane večere

Punjeni svinjski file u lisnatom testu


Potrebno je

1 svinjski file u komadu, nekoliko listova dimljene ili stišnjene šunke, nekoliko listova sira trapista, 2-3 kašike kajmaka, 2 pečene crvene paprike, šaka bebi-spanaća, 1 kašičica senfa, 250 g lisnatog testa, so, biber, žumance.

Priprema
File što više istanjite tučkom za meso, tako da dobijete jednu veliku šniclu, posolite i pobiberite, pa ga premažite mešavinom kajmaka i senfa. Po tome poređajte listove šunke i trapista, pečenu papriku koju ste ogulili i iscepkali na tračice i spanać, pa sve lepo urolajte. Ako je potrebno, rolat obmotajte koncem ili ivice pričvrstiti čačkalicama da se ne bi razmotavao, a zatom ga pržite na tiganju dok ne porumeni sa obe strane.
Lisnato testo rastanjite na pobrašnjenoj površini tako da bude dovoljno veliko da u njega stane rolovano meso. Iz mesa izvadite čačkalice, odnosno, skinite konac, pa rolat umotajte u testo. Krajeve testa prethodno premažite sa malo žumaneta kako bi se bolje zalepili, oštrim nožem napravite ukrasne rezove po površini testa, pa sve premažite žumancetom. Rolat stavite u tepsiju i pecite na 200-220°C dok testo ne dobije zlatno žutu boju, a potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još pola sata. Secite tek kada se prohladi.
Foto: foodnetwork.com

Svečana panj torta


Potrebno je

Za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha, 100 g čokolade za kuvanje; za fil: 4 jajeta, 250 g šećera, 250 g maslaca, 100 g čokolade za kuvanje; za grilijaš: 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha

Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte šećer, mutite još malo, pa lagano umešajte najpre žumanca, a potom i mlevene orahe i rastopljenu čokoladu. Smesu sipajte u pleh od rerne obložen pek papirom i pecite desetak minuta na 200 stepeni. Vruću koru prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu pa je urolajte i ostavite da se hladi.
Dok se kora hladi, napravite grilijaš i umutite fil. Šećer za grilijaš otopite na srednjoj temperaturi, pa u njega kada porumeni umešajte orahe, a onda smesu tanko rasporedite na tanjir podmazan maslacem i ostavite da se ohladi. Kad se potpuno stegne, izlupajte ga čekićem za meso, a potom napravite fil. Umutite jaja i šećer, kuvajte ih na pari dok se fil ne zgusne, pa ga ostavite da se potpuno ohladi. U hladan fil mikserom umešajte maslac, pa ga podelite u dve posude. U 2/3 umešajte rastopljenu čokoladu, a u 1/3 izlomljeni grilijaš. Rolat pažljivo odmotajte i premažite filom sa grilijašom. Odsecite krajeve rolata ukoso, pa ih postavite sa jedne i druge strane rolata. Ostatkom fila u koji ste dodali otopljenu čokoladu premažite čitav rolat, viljuškom napraviti šare koje podsećaju na koru drveta i ostavite da prenoći do služenja.
Foto: sugarshack.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""