Kuvar
01.12.2019.

Uživajte u pečenim krilcima i šam-rolnama kakve još niste jeli

Glazirana pečena krilca


Potrebno je

1 kg pilećih krilaca, 1 kašika suvog biljnog začina, 1 kašičica bibera, 1 kašičica crvene začinske paprike, ½ kašičice belog luka u prahu, 50 ml ulja, kašika meda

Priprema
U većoj posudi pomešajte sve sastojke, pa dobijenu marinadu dobro utrljajte u krilca. Ostavite sve da odstoji u frižideru najmanje pola sata, pa krilca poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Kad porumene sa jedne strane, okrenite ih i nastavite da ih pečete dok ne kožica ne postane sjajna i hrskava.
Služite uz pomfrit i sezonsku salatu.
Foto: Pixabay

Malo drugačije šam-rolnice


Potrebno je

500 g lisnatog testa, 5 belanaca, 350 g kristal šećera, 1 dl vode, kalupi za šam-rolne; prehrambena boja po želji

Priprema
Odmrznuto lisnato testo oklagijom što više rastanjite pa ga isecite na trake širine dva prsta. Trake testa namotavajte na kalup za šam-rolne, ređajte ih na pleh prekriven pek-papirom i pecite 15-20min na 180 stepeni.
Dok se testo peče, upštinujte 200 g šećera sa 1 dl vode, da bude gušće nego za slatko. Od belanaca umutite čvrst sneg, pa dodajte 150 g šećera, kašiku po kašiku. Mutite mikserom dok se šećer ne rastopi, a zatim, uz neprekidno mućenje, u belanca sipajte ušpinovani šećer u tankom mlazu. Činiju s belancima stavite u posudu sa hladnom vodom i mutite dok se ovaj fil ne ohladi. Ako želite, šam podelite na nekoliko delova i u svaki dodajte nekoliko kapi prehrambene boje, da bi rolnice bile „veselije“. Hladne rolne punite hladnim šamom, najbolje poslastičarskim špricom, pa ih pospite prah šećerom.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Preporučeno