Kuvar
10.11.2019.

Spremite jedno čuveno domaće jelo i jedan čuveni američki desert

Pravi domaćinski prebranac


Potrebno je

½ kg belog pasulja tetovca, ½ kg crnog luka, 3 čena belog luka, 2 dl ulja, suvi biljni začin, crvena začinska paprika, lovorov list, mleveni biber i biber u zrnu

Priprema
Pasulj dobro očistite, operite, pa ga nalijte vodom. Ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim ga operite, preručite u lonac, nalijte hladnom vodom i kuvajte dok ne proključa. Ocedite ga, prospite vodu u kojoj se kuvao, nalijte vrelu vodu, dodajte kašićicu suvog biljnog začina i lovorov list, pa kuvajte dok pasulj ne omekša. Zrna treba da ostanu cela i da se ne prekuvaju.
Crni luk sitno iseckajte, a beli luk izgnječite, pa ih ispržite na ulju. Dodajte po jednu kašičicu suvog biljnog začina i slatke začinske crvene paprike i pobiberite. Zemljanu ili vatrostalnu posudu podmažite uljem, pa ređajte red pasulja, red prženog luka dok ne potrošite sve sastojke. Protresite, prelijte uljem i pecite u rerni oko pola sata.
Foto: Pixabay

Američka pita sa jabukama


Potrebno je

Za testo: 300 g belog brašna, 300 g maslaca, 1 kašičica soli, 2 kašičice šećera, 1 kašika hladne vode; Za nadev: 1 kg nakiselih jabuka, ½ limuna, 150 g šećera, kašika griza, malo cimeta, 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema
U vanglu sipajte brašno, so i šećer, pa dodajte hladan maslac iseckan na kockice i kašiku hladne vode, pa rukama zamesite testo. Od njega napravite kuglu, stavite ga u kesu ili ga umotajte u providnu foliju, pa stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.
Dok testo „odmara“, spremite nadev. Jabuke oljuštite i iseckajte na sitne kockice, prelijte ih sokom od limuna, dodajte šećer, griz, cimet i aromu vanile, pa sve lagano izmešajte i ostavite da odstoji.
Testo podelite na dva dela, pa ga na pobrašnjenoj podlozi oglagijom rastanjite tako da jedan bude malo veći. Veći krug prebacite u kalup prečnika 25 ili 28 cm, pa testom obložite dno i stranice. Ako testo pukne, komadićima popunite praznine, pa rasporedite fil, a zatim preko njega stavite manji krug testa. Sve lepo ušuškajte, izbockajte viljuškom, premažite žumancetom koje ste umutili sa nekoliko kapi ulja i pecite oko 40 minuta na 180 °C.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""