Kuvar
29.09.2019.

Uživajte u kupusu sa slaninicom i slasnim rolnicama od jabuka i cimeta

Dinstani kupus sa graškom i slaninom


Potrebno je

300 g mesnate dimljene slanine, 1 veća glavica kupusa, 1 glavica crnog luka, ½ šolje graška, 100 g maslaca, suvi biljni začin, biber

Priprema
U dubljoj većoj šerpi na malo malsaca pržite slaninu iseckanu na kockice dok ne postane hrskava, pa je izvadite i sklonite na stranu. Na preostaloj masnoći propržite crni luk, dodajte sitno isečen kupus i grašak, začinite i nalijte tek toliko vode da ogrezne. Kuvajte poklopljeno 25-30 minuta, dok kupus ne omekša i dok ne ispari višak tečnosti, vratite slaninu, pomešajte i ostavite na isključenoj ringli da se još malo ukrčka.
Foto: mrfood.com

Rolnice od jabuka, oraha i cimeta


Potrebno je

Za testo: 250 ml mlakog mleka, paketić svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 80 ml ulja, 1 jaje, ½ kašičice soli, 500-600 g brašna; Za nadev: 100 g maslaca, 200 g šećera, 1 kašika cimeta, 100-150 g oraha, 1 kg nakiselih jabuka; Za preliv: 100 g prah šećera, 2-3 kašike vode

Priprema
U dublju posudu sipajte 500 g brašna i so, pa pomešajte. U malo mlakog mleka rastopite kvasac sa šećerom i kašikom brašna, pa ostavite da odstoji pet minuta. Nadošli kvasac sipajte u brašno, dodajte ulje i jaje, pa zamesite testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. U međuvremenu pripremite nadev. Jabuke ogulite i iseckajte na sitne komadiće, pa ih dinstajte na maslacu sa šećerom dok ne omekšaju i dok ne ispari višak tečnosti, a na kraju dodajte cimet.
Testo na pobrašnjenoj podlozi razvucite ohlagijom na debljinu od ½ cm po njemu rasporedite nadev i iseckane orahe, pa ga uvijte u rolat. Rolat isecite na parčiće deljine 2 cm i ređajte ih u pleh podmazan maslacem. Pecite na 175 stepeni dok ne porumeni, a zatim prelijte glazurom koju ste napravili mešanjem prah šećera i vode, pa poslužiti toplo.
Foto: tastingtable.com

Ostavi komentar

Preporučeno