Kuvar
22.09.2019.

Nakon musake od karfiola i spanaća lepo ide kolač od bresaka

Musaka od karfiola i svežeg spanaća


Potrebno je

1 veća glavica karfiola, ½ kg mešanog mlevenog mesa, 400 ml soka od paradajza, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, malo ulja, kašičica maslaca, 2 jajeta, ½ čaše kisele pavlake, 125 g bebi spanaća, 100 g (nije neophodno)  pečenice, biber, so suvi biljni začin

Priprema
Cvetove karfiola kratko obarite u slanoj vodi, da malo omekšaju, pa ih poređajte po dnu vatrostalne posude koju ste prethodno podmazali maslacem. Meso propržite na malo ulja zajedno sa sitno iseckanim crnim lukom i kašikom suvog biljnog začina, dodajte izrendanu šargarepu i kratko dinstajte sa malo vina, kao za ragu. Dodajte paradajz-sok i kuvajte dok se ne zgusne, pa začinite sa malo mlevenog bibera, i po prstohvatom origana i bosiljka. Skuvani sos nalijte preko karfiola, poređajte svež spanaćem, pa zalijte jajima koja ste umutili sa pavlakom, blago protreste i pecite na 200 stepeni dok ne bude gotovo. Ukoliko želite dodajete pečenicu, nju poređajte preko spanaća.
Foto: privatna arhiva

Kolač od bresaka i krem-sira


Potrebno je

Za kolač: 400 g spekulas keksa, 100 g maslaca, 500 g krem-sira, 250 g kristal šećera, 2 kašike brašna, ½ kašičice linunove korice, 1 kašika ekstrakta vanile, 5 jaja, 1 šolja kisele pavlake; Za preliv: 300 g zrelih bresaka, 50 g maslaca, 50 g kristal šećera, 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašika limunovog soka

Priprema
Spekulas sameljite ili ga izdrobite u blenderu, sjedinite ga sa rastopljenim maslacem, pa ¾ mase rasporedite po okruglom plehu sa prstenom. Rukama ili dnom čaše sve lepo utisnite i po dnu i po stranicama pleha (do ½ visine), pecite 10 minuta na 175 stepeni, pa izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. U međuvremenu krem sir, pavlaku, šećer, limunovu koricu, kiselu pavlaku, brašno i žumanca i ekstrakt vanile mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu, a potom lagano umešajte sneg od belanaca. Smesu lagano rasporedite preko korice, pleh dobro umotajte u alu-foliju, pa ga stavite u dublji pleh sa vodom i sve stavite u rernu. Pecite na 250 stepeni 15 minuta, a potom još pola sata na 175.
Potom oljuštene i sitno iseckane breskve, obe vrste šećera, maslac i limunov sok dinstajte dok ne dobijete preliv srednje gustine. Kad se krem malo prohladi, dodajte četvrtinu smese ka koru, dobro promešajte i rasporedite po kolaču. Pecite još 5 do 10 minuta, isključite rernu i ostavite kolač da se ohladi u njoj.
Pre služenja ga dobro ohladite u frižideru i ukrasite tankim kriškama breskve.
Foto: theslowroasteditalian.com

Ostavi komentar

Preporučeno