Kuvar
28.07.2019.

Švedskim ćuftama niko ne može da odoli, a tek kolaču s breskvama...

Švedske ćufte


Potrebno je

Za ćufte: 600 g mešanog mlevenog mesa, ½ glavice crnog luka, 50 ml mleka, 3 kriške hleba bez kore, 1 jaje, 1 kašičica soli, 1 kašičica crnog bibera; Za sos: 3 kašike maslaca, 3 kašike brašna, 2 šolje goveđe supe, 250 ml neutralne pavlake, kašičica senfa, so i biber po potrebi, malo narendanog muskatnog oraščića

Priprema
Crni luk iseckajte što sitnije, pa mu dodajte hleb koji ste naatopili u mleko pa ocedili, meso, jaje, so i biber, pa sve dobro umesite rukama. Nakvasite dlanove vodom i pravite loptice od mesa. Ili ih ređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite na 175 stepeni dok ne porumene ili ih ispržite na maslacu. Ako ste ih pržili, na preostaloj masnoći propržite brašno i uz stalno mešanje dolivajte supu i pavlaku za kuvanje. Ako ste ih pekli, onda sos pripremajte sa maslacem koji ste spremili za tu namenu. Kad sos počne da se zgušnjava, posolite, pobiberite, dodajte senf i muskatni orašćić. Prebacite ćufte u sos, promešajte, isključite ringlu i ostavite da se sve ukrčka.
Ćufte služite uz pire krompir i sezonsku salatu.
Foto: simplyrecipes.com

Kolač od lisnatog testa i bresaka


Portrebno je

1 pakovanje lisnatog testa, 1 šolja badema, ½ šolje šećera, na vrh noža soli, 125 g maslaca, 1 jaje, 2 kašike belog brašna, 1 kašičica ekstrakta vanil, 4 srednje zrele breskve isečene na listiće, 3 kašike džema od kajsija, 1 kašika vode

Priprema
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvucite i rastanjite lisnato testo, isecite ga na devet kvadrata koje treba da poređate na pleh obložen pek-papirom. Držite ga u frižideru dok pripremate fil. U blenderu izmrvite bademe što više, dok ne počnu da liče na brašno, dodajte šećer, so i brašno, pa dobro izmešajte, a zatim dodajte brašno, jaje i ekstrakt vanile i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Na svaki kvadrat lisnatog testa stavite kašiku, kašiku i po ove smese, poređajte breskve iseckane na listiće, pa pecite 35 do 40 minuta na 175 stepeni dok breskve ne omekšaju i dok testo ne poprimi zlatnožutu boju. Džem pomešajte sa vodom, zagrejte do ključanja pa njime prelijte prohlađeno pecivo.
Foto: simplyrecipes.com

Ostavi komentar

Preporučeno