Kuvar
03.07.2016.

Kako da čuvate namirnice za vreme vrućina

Prodavnice i pijace su pune svežeg voća i povrća i logično je da se sada najviše kupuju. A znate li da neke od ovih namirnica ne bi trebalo da čuvate u frižideru?Evo zašto.

Bobičasto voće pojedite što pre, i to nerashlađeno. Najukusnije je na sobnoj temperaturi. Svaka vlaga uzrokuje pojavu buđi.

Breskve, kajsije i šljive treba da sazru na sobnoj temperaturi, a najbolje je da ih jedete odmah. Ako ih stavljate u frižider, obavezno ih pojedite u roku od nekoliko dana. Na hladnom će brzo omekšati i propasti.

Paradajz u frižideru gubi ukus i boju. Kupujte manje količine i držite ih na hladnijem mestu. Ako prerano sazru, upotrebite ih za sataraš ili sos.

Dinja i lubenica se čuvaju na sobnoj temperaturi jer tako zadržavaju antioksidanse. Tek kad ih isečete možete ih staviti u frižider, i to čak na dva do tri dana.

Krompir na niskoj temperaturi gubi skrob, pa ga zato držite na hladnom i mražnom mestu van frižidera.

Luk od vlažnosti vazduha u frižideru može da se ubuđa i postane mek i kašast. Tek kad ga isečete možete da ga stavite u kesicu, pa u fioku s povrćem.

Beli luk će zadržati ukus ako se čuva na hladnom, suvom i u provetrenom prostoru.

Jabuke je najbolje da čuvate u činiji na stolu. Ako ih ne pojedete za nedelju ili dve, tek tad možete da ih stavite u frižider.

foto: crvenajabuka.co.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno