Kuvar
13.08.2015.

Sir "rikota" - nezaobilazan na letnjem jelovniku

Jedan od najpoznatijih italijanskih sireva, ricotta, po popularnosti ne zaostaje za još jednim nezaobilaznim sastojkom vrhunskih deserata, a to je mascarpone. Rikota je sveži sir, blago slatkastog ukusa, niskokaloričan, jer sadrži samo 5 posto masnoće, kremaste je strukture, a proizvodi se od surutke.

Rikota je, kao i mascarpone, neretko sastojak raznih deserata te se često meša sa cimetom, šećerom i čokoladom. Idealan je za pripremu najrazličitijih poslastica. No, njime možete obogatiti i druga jela, ne samo kolače več i torte, palačinke  i ostale deserte svakakvih vrsta.

Upotrebite ga za preliv koji će s rikotom postati gušći i kremastiji, te ćete dobiti punoću ukusa. Možete ga dodati i onim jelima koja se slažu u redovima pa zapeku u pećnici. Uglavnom, sa samo jednom kašičicom rikote možete poboljšati svaki recept. Slatko, ali i slano jelo.

Evo kako sami možete da napravite ovaj divni sir: 

Potrebni sastojci:

-2 l punomasnog mleka
-sok od dva limuna ili 1/3 šolje destilovanog belog sirćeta
-kašičica soli

Mleko zagrejte do otprilike 93C (bilo bi poželjno da imate termometar) u posudi na šporetu. Kada mleko počne da se peni i polako otpušta paru dodajte limunov sok (sirće) i so pa sklonite sa šporeta. Pazite da mleko ne provri.

Ostavite posudu sa mlekom da odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta, a nakon tog vremena već ćete moći primetiti grudvice koje se stvaraju u mleku i da se odvaja žućkasta, vodenasta sirutka.

Sa drvenom kašikom prođite kroz mleko i ako primetite da je ostalo još dosta mleka koje se nije usirilo dodajte još kašiku limunovog soka ili sirćeta i pričekajte još koji minut.

Nakon toga procedite sir kroz gustu tkaninu, dobro zavežite i ostavite da se cedi 10-60 minuta u zavisnosti koliko suv sir želite.

Ovako pripremljen rikota sir možete čuvati u frižideru do nedelju dana.

Testenina sa rikotom i paradajzom

Sastojci:
testenina po želji
1/4 kašičice maslinovog ulja
2 češnja seckanog belog luka
pola kilograma očišćenog i naseckanog paradajza
so i biber
1 šoljica rikota sira
1/4 šoljice svežeg bosiljka

Priprema:

Testeninu skuvajte. Nakon što je ocedite, vratite je u lonac i stavite sa strane dok pripremate preliv.

U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte naseckani beli luk i pržite ga 15 sekundi da porumeni. Dodajte oguljeni paradajz i posolite sa 3/4 kašičice soli i malo bibera.

Kuvajte petnaestak minuta povremeno mešajući. Prelijte preko testenine i pospite rikotom i sa malo svežeg bosiljka.

Torta od sira

Sastojci za podlogu:
200g izmrvljenog keksa
80g rastopljenog maslaca
65g šećera
so

Sastojci za krem:
400g krem sira
350g rikota sira
200g šećera
korica limuna
2 jaja
štapić vanile
malo maraskina

Priprema:

Keks se izmrvi i pomeša sa rastopljenim maslacem. Potom se doda šećer i mrvica soli, promeša i se raporedi na dno kalupa za torte.

Krem sir umutiti penasto s rikota sirom ili bilo kojim svežim "light" sirom. Dodati ostale sastojke u krem od sira i dobro izmešati. Preliti krem po keksu i peći oko 45minuta na 180 °C, dok se nadev nije skupio po ivicama kalupa, ali da ostane drhtav u sredini. Izvaditi da se malo ohladi, pa preliti po torti 450 ml milerama (ili kiselog mleka), 3 kašičice šećera. Zapeći na 10 minuta.

Najbolje da odstoji preko noći u frižideru pre posluživanja.

izvor/foto: zena.hr, lifepressmagazin.com

 

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno