Školarci
06.09.2016.

12 činjenica koje morate reći detetu o školi

Nemojte uveravati dete da će mu u školi biti odlično i da će odmah naći nove i dobre prijatelje, jer ako ne bude tako, deca se odmah na početku mogu osećati neuspešno

Pre polaska u školu važno je upoznati decu s njihovim novim početkom, šta je škola i što se tamo događa. Pored uobičajenih razgovora oko knjiga, svezaka, pernice, torbe, odeće i sličnih stvari, važno je deci reći i sledeće:

- Učiteljica će očekivati da deca sede po 45 minuta koliko traje školaski čas. Razgovarajte s detetom kako mu se to čini.

- U razredu je xy dece, učiteljica je jedna. Ponekad će dete moći da izrazi svoje mišljenje, ponekad ne. U porodici deca često dobiju punu pažnju i članovi porodice ga mogu u potpunosti saslušati. U školi često nije tako. Razgovarajte o tome kako se dete nosi s tim.

- Takođe, upoznajte dete s činjenicom da fiziološke potrebe planira prema satnici i da se od njega očekuje da se užina ili odlazak u toalet obavlja u toku odmora.  

- Pokažite detetu da ste tu za njega od samog početka, da ste zainteresovani za njegova  iskustva, budite rame za plakanje kada je potrebno i dajte mu do znanja da na vas može računati. Pri tome ne mislim da ste tu da pišete detetov domaći.

- Učite decu od početka samostalnosti i nemojte činiti stvari umesto njih.

- Prvih dana škole razgovarajte i o tome šta su domaći zadaci i dajte do znanja detetu da je domaći njegov posao, odnosno pripada njemu i nastavniku. Susrećemo mnoge roditelje koji postanu ponovno učenici 1.-8. razreda, onda ponovo srednjoškolci i silno su frustrirani zbog toga. Čitaju lektire, pišu sastave, nabavljaju plastelin kasno uveče po komšiluku... Oblikujte svoj odnos prema ovome od samog početka i vidite želite li ponovo u školu. Ako odlučite da želite, onda nemojte biti frustrirani zbog toga.

- U redu je deci pomoći oko domaćeg ili lektire kada vas traže, no nije dobro preuzeti odgovornost za poslove koji pripadaju deci, što roditelji često čine. Bitna je razlika između pomoći oko nečega i preuzimanja odgovornosti.

- Budite pažljivi prema deci u prvom polugodištu dok se polako navikavaju na svoj novi ritam. Razgovarajte s njima i recite im šta je možda vama nedostajalo kada ste krenuli u školu (npr. više igre) i zajedno nađite načina da aktivnosti koje su voleli pre škole ostanu deo njihovog života. 

- Nemojte uveravati dete da će mu u školi biti odlično i da će odmah naći nove i dobre prijatelje. Ponekad se tako ne dogodi i deca se odmah na početku mogu osećati neuspešno. Radije im recite da će u školi biti puno dece i da verujete da će s vremenom naći prijatelje. Pokažite da vas zanima kako će im biti, poželite im sreću i sa zanimanjem pratite njihove školske avanture. 

- Ako u životu vašeg deteta postoji bilo šta zbog čega se i inače ne oseća dobro pred drugom decom ili u socijalnim situacijama (npr. neka deca ne vole nositi naočare; neka se ne osećaju dobro u velikoj grupi, neka deca mogu biti opterećena nekim aspektima svog fizičkog izgleda i sl.) razgovarajte i o toj temi i probajte zajedno videti šta dete može napraviti da smanji svoju napetost. Polako i duboko disanje i usmjeravanje pažnje na dah uvek može biti od pomoći u ovakvim situacijama te pomoći da se dete vrati sebi.

- Deca su gotovo uvek srećna zato što kreću u školu. Pokušajte podržati detetov entuzijazam vezano za školu i učenje. Dajte sve od sebe da taj entuzijazam opstane što duže. Stoga, ne opterećujte se ocenama, radije se usmerite na to kako dete može ostvariti svoj intelektualni, emocionalni i socijalni potencijal – njegov, upravo takav kakav je, neuporediv s drugima.

- Po povratku prvih dana iz škole prihvatite sve detetove reakcije – i kada je sretno i kada je tužno ili povređeno nečim. U tom osetljivom periodu važno je da ima svu vašu podršku – ne tako da ga uveravate da to nije ništa strašno, nego tako da zna da može sve reći i da ćete ga čuti, te zajedno videti što može (i treba li šta) učiniti. U školi deca počinju graditi jedan novi život i važno je da se uče oslanjati na vlastite, unutrašnje snage.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: pbs.org, zena.blic.rs, bezzia.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno