Školarci
22.08.2016.

Šta kada se mališani žale da im je dosadno?

"Meni je dosadno!", rečenica je koja dovodi do ludila svakog roditelja. Kad leti završe sa svim obvezama, velika dečja sreća začas se pretvori u monotoniju. Nema nikoga napolju, TV je bezveze, knjige su dosadne... Ne gubite živce. Pustite ih da se sami snađu.

Moraju imati pravo i na dosadu

Ako im se ne smišlja nikakva aktivnost, na to imaju puno pravo. Mogu izabrati i dosadu. Dosada može biti izvrstan prijatelj koji šapuće - dosta je odmora. Idemo u nove pustolovine. Ako pustite dete da se dosađuje, iznenadićete se kako će se samo zaigrati nakon nekog vremena: svojim prstima, jastucima, dvema kašičicama,  nekom ambalažom. Ne moraju igre biti uvek u svrhu učenja… igra radi igre je jako važna. 

Stručnjaci se slažu da stalna aktivnost detetu sputava maštu. Roditelji lako zaborave deci dati odgovornost da svoje vreme upotrebe kako žele. Čim malo zastanu, roditelji uskaču s predlozima, idejama i uskraćuju im šansu da razmišljaju. "Deca takođe, kao i odrasli, moraju imati vreme da ‘stanu i bulje u prazno’. To je vreme kad se pune baterije, a u trenutku kad ne znaju šta bi sami sa sobom, razvija im se njihova urođena kreativnost", tvrdi dr. Teresa Bolton, američki stručnjak za obrazovanje.

Takođe ističe i da ako se ne usmerite na decu i ne naučite ih se kako pobediti dosadu, taj osećaj im može ostati kao negativan obrazac ponašanja i u kasnijem uzrastu. Može se dogoditi da kao odrasli ne znaju biti sami sa sobom, da ih ništa ne motiviše i ništa im nije interesantno. Takav dugotrajni osećaj dosade, monotonije i nesvrhovitosti pak često u adolescentskom dobu dovode do eksperimentiranja i zavisnosti od droga, alkohola, ali i do loših rezultata u školi i delinkvencije.

Ponekad deca žele samo da se druže sa vama 

Roditeljski pokušaj da 'popravi' dosadu samo će doneti frustraciju - kako roditelju, tako i detetu. Obično nije problem u nedostatku načina da se zabavi, nego u tome što se ne osećaju dovoljno dobro da bi uživali. Drugim rečima, često samo traže vašu pažnju. Stoga lek nije paljenje kompjutera i guranje bojanki u ruku dok vi kuvate i spremate, jer nećete ništa postići. Ponekad je potrebno samo se spustiti na pod i raditi nešto s njima. Uglavnom bilo što. I obično golicanje će biti ultrazabavno.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: huffingtonpost.ca, dirtandboogers.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno