Školarci
20.03.2016.

Fobija od škole

Ako vaše dete odjednom odbija da ide u školu, izmišlja bolesti da bi ostalo kod kuće ili sa gorčinom pakuje školski ranac, ne zatvarajte oči, nego mu priteknite u pomoć.

Đaci mogu da imaju fobiju od škole, naročito u drugom polugodištu. Ako vaše dete odjednom odbija da ide u školu, izmišlja bolesti da bi ostalo kod kuće ili sa gorčinom pakuje školski ranac, ne zatvarajte oči, nego mu priteknite u pomoć. Stručnjaci upozoravaju da je ovo situacija koja traži tumačenje, čak i ako je naizgled sve u redu. Fobija je preteran strah, a kada je u pitanju škola, iza toga se najčešće krije niz problema.

Psiholog Najdžel Blejg kaže da deca do četvrtog razreda mogu da se osećaju uznemireno, jer ih nastava razdvaja od porodice, dok se kod nekih taj strah javlja jer se stide da naglas čitaju, sramota ih je da pitaju učiteljicu da idu u toalet, ispali su iz "štosa" ako su bili bolesni, osećaju se odbačeno od drugova... Do desete godine, mališani su veoma krhki, pa se povlače u sebe zbog svake napetije situacije, ali ako se to ponavlja, razvija se fobija koja znači da je strah primio veće razmere.

Psiholozi kažu da se školarci lako vraćaju u normalne tokove, kada prestane razlog za strah. Važno je samo da im se roditelji posveti, saslušaju ih, uteše, objasne i da potom razgovaraju sa učiteljima, kako bi ih uputili u situaciju. Popuštanje detetu nije dobro, jer ne sme da se toleriše neodlazak u školu već ono mora da se ohrabri i ojača, kako bi fobija ostala samo faza, a ne prerasla u ozbiljan poremećaj.

Izvor: novosti.rs

foto: zenasamja.me, zena.hr
 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno