Školarci
28.12.2015.

Da li previše informacija štetno deluje na decu?

Današnja deca izloćena su velikoj količini informacija koje ukoliko nisu brižljivo selektovane mogu da im stvore emocionalne i socijalne probleme.“Neki roditelji i predavači veruju da je dete poput velikog kontejnera koji treba da se napuni što većim brojem informacija i to veoma brzo. Ova zabluda utiče na briljantne mlade umove,” izjavio je dr Vilson sa Instituta za napredno učenje.

Preopterećenost dece podacima može dovesti do prekomerne stimulacije nekih delova dečijeg mozga što utiče na njihovu celokupnu funkciju.

Kroz socijalne medije deci su dostupne informacije koje četo i nisu prikladne za njihov uzrast a lako su im dostupne. 

Drugi deo problema su i sami roditelji koji žele najbolje za svoju decu, a pod time podrazumevaju da treba da budu što obrazovanija i informisanija, pa samim tim ih opterećuju i pritiskaju velikim brojem informacija.

U skladu sa godinama, deca sama moraju da postanu svesna svojih odgovornosti i moraju da razumeju emocionalne i neurološke promene koje im godine i situacije donose.

Ipak, sve treba da ide svojim tokom i u skladu sa uzrastom i ne treba mlade osobe opterećivati velikim brojem informacija, već oni sami treba da usvajaju onoliko podataka koliko im je neophodno.

Izvor: b92.net  

foto: edukacija.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno