Školarci
24.11.2015.

Ukidaju se radne sveske

Obavezni deo udžbeničkih kompleta od sledeće školske godine biće "tanji". Profesori: Nastava će izgubiti kvalitet

Od sledeće školske godine radne sveske neće biti obavezne, a i sami udžbenici biće svedeni na manji broj strana. Đačka torba će tako biti lakša, ali nastavnici se pribojavaju da će ta novina uticati i na znanje koje deca dobijaju u školi. Problem vide, naime, u novom planu udžbenika, koji donosi ove promene. Rok za donošenje plana udžbenika je istekao, a ovaj dokument u kome će biti pobrojani svi udžbenici koji mogu da se koriste u osnovnim i srednjim školama još nije objavljen.

Predstavnici stručnih društava na okruglom stolu o ovoj temi rekli su da se nadaju da će ministar ipak odustati od ovakvog plana koji će pokvariti kvalitet srpskog obrazovanja.

- Nisu se sa nama konsultovali kada je donošen plan udžbenika, koji bi morao da ima potporu i u praksi - kaže Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja. - Nemoguća je nastava bez radnih materijala u kojima će deca u nižim razredima crtati i pisati. Anketirali smo 399 učitelja u 25 okruga i 84,7 odsto reklo je da su im za kvalitetan rad potrebne radne sveske. Postoji i opcija samostalne pripreme radnih materijala, ali ista ova anketa pokazala je da 73,5 odsto učitelja mora da uloži sopstvena sredstva za kupovinu papira i štampanje.Ona napominje da su u tom uzrastu posebno važne radne sveske za nastavu matematike i srpskog jezika.

Ogroman je problem, posebno u starijim razredima, što smanjivanje broja stranica u udžbenicima nije praćeno smanjenjem obima gradiva - nastavnih planova i programa. Neće biti moguće, kažu, da se u udžbeniku nađe sve što bi moralo. Među važećim udžbenicima za većinu predmeta, nijedan se ne uklapa u obime koje predviđaju novi Zakon o udžbenicima i Plan udžbenika. Radne sveske, napomenula je Ana Blečić iz Društva biologa Srbije, zadržane su samo u nastavi na jezicima nacionalnih manjina.

- Limitiran broj strana predstavlja atak na kvalitet udžbenika - napominje Ana Blečić. - Uvodi se elektronski dodatak udžbenicima, ali je pitanje kolikom procentu učenika bi on mogao da bude dostupan. A smanjivanje obima udžbenika, recimo, biologije za peti i osmi razred na 120 stranica, odstraniće najmanje trećinu udžbenika. Smanjenje obima je nemoguće bez revizije nastavnih programa.

A ograničavanje obima knjiga, Dušanka Milojković Opsenica iz Srpskog hemijskog društva, smatra najretrogradnijom merom koja se pominje u Planu udžbenika. Napomenula je da nijedan od postojećih udžbenika hemije ne ispunjava potrebne uslove. Isto je i sa udžbenicima za geografiju, naglasio je Dejan Šabić iz Srpskog geografskog društva. O istim problemima govorio je i Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije.

Jedan od predmeta koji će imati najveći problem je srpski jezik. Vesna Lompar, autorka gramatike srpskog jezika od 5. do 8. razreda, objasnila je da je učenje gramatike nemoguće bez vežbanja i radnih svezaka.

Izvor: Novosti.rs

foto: novosti.rs, detinjarije.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno