Školarci
24.05.2015.

Završeno Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija

Učenička kompanija „Green Grafitti” iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi se učenici u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom smese bogate gametima mahovine koja predstavlja ekološku zamenu za sprej grafite za zidove. Nišlije će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Berlinu na kome će učestvovati srednjoškolci iz 35 zemalja. 

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Daether Studios” (Gimnazija „Vuk Karadžić“, Trstenik) dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Paradajz” (Ekonomsko-trgovinska škola, Kruševac).

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Klubu poslanika prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe

„Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.„Cilj naše organizacije je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo,“ izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Scenske prezentacije otvorili su Željko Sertić, ministar privrede i Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta. Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg profesora godine (Ana Ivić Veljković, Pravno-poslovna škola, Niš) i najboljeg poslovnog volontera godine (Snežana Stanojević, Societe Generale banka).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć i podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Societe Generale banke, Ministarstva omladine i sporta, programa Pokreni se za budućnost, Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva privrede i kompanija BASF, Algotech i Ernst and Young.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno