Predškolci
16.12.2016.

Kako naučiti dete da jede samo?

Prvi samostalni zalogaji detetu mogu biti vrlo zabavno iskustvo, ali i veliki korak prema samostalnosti i razvoju motoričkih veština i koordinacije.

Dete će vam dati do znanja da može početi učiti da samo jede i to tako da će vam držati kašičicu kad ga hranite, ili će samo uzimati hranu iz tanjira. Obično se ovo počne dešavati u uzrastu između 7 i 9 meseci. Najbolje je da se dete učitida jede prstima jer već od 2-3 meseca starosti vežba stavljati stvari u usta. Pomognite detetu da nauči kako da primi hranu, da pritom koristi palac i kažiprst, i neka što češće vežba. Poslužite ga hranom koja je suva i jednostavna za držanje poput hleba ili suvih keksića i to tako da pred njega dok je u stolici za hranjenje stavite 4-5 komadića hrane.

Pripazite kod odabira hrane kako se dete ne bi zagrcnulo. Takođe imajte na umu da nema mnogo zubića, pa mu dajte hranu koju može lako s desnima sažvakati ili koja će se rastvoriti u ustima.  Morate znati da dete još uči o hrani, njenoj boji, teksturi i ukusu dok se hrani, pa mu probajte dati više različitih stvari da proba. Možete mu dati manje komadiće banane i drugog oguljenog i narezanog voća (jabuka, šljiva, breskva, kruška…), komadiće sira, narezano tvrdo kuvano jaje, kuvanu testeninu, sušeno voće, kuvano povrće (šargarepa, krompir, tikvica, brokoli, karfiol), komadiće kuvanog mesa (piletina) i slično.

Kad nauči kako da koristi prste za jelo, dajte mu u ruku plastičnu kašičicu (po mogućnosti zaštićenu gumom) da se s njom igra. Guma će zaštititi detetova usta i desni, ako je zagrize. Nemojte očekivati prvih nekoliko meseci da će znati da jede sa kašikom.

Prvo ga postepeno priviknite na nju. Bolje je da počne sa kašikom koja je manja i lakša. U početku, kad počne da grabi hranu, biće mu teško držati ravnotežu u kašičici i često će mu hrana padati. Dete će biti nespretno i zaprljaće i sebe i prostor oko sebe, no ako je sretno dopustite mu to iskustvo i budite strpljivi.

Nakon što svlada korištenje kašičice, vreme je da nauči da korisri viljušku. Nemojte mu davati viljušku pre nego što napuni godinu dana, da se ne bi ubolo poverdilo.  Najbolje je da počnete s plastičnom, zaobljenom dečjom viljuškom jer je lagana i s njom može lakše rukovati.

Sad mu možete dati da proba samo da nabode razrezano voće i povrće. Jednom kad savlada veštinu samostalnog hranjenja, neće više hteti da ga vi hranite, zato mu dozvolite da bude nezavisno. Imajte na umu da način na koji se vi ponašate dok dete uči da jede stavlja na kocku njegov apetit i ponašanje prema hrani sledećih meseci ili godina. Zato je vrlo bitno da mu dopustite da jede samo jer je dete tada sretno.

foto: Baby Recipes, sheknows.com


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno