Predškolci
04.12.2016.

11 zanimljivih ideja za igranje sa decom dvogodišnjacima

Ideje za igranje sa decom

 

Razvoj i napredovanje deteta dolazi kroz njegov odnos sa roditeljima i najbližima. Ove jednostavne aktivnosti i igrice sigurno će pomoći u vašem zbližavanju sa mališanom i u njegovom razvoju i vaspitanju.

1. Presvlačenje/kostimiranje

Potrebno: Stara odeća/kostimi

Pustite svog mališana da sa gomile garderobe ili iz kutije sa kostimima bira stvari koje mu se dopadaju i igrajte se tako što ćet praviti malu modnu reviju. Ukoliko okupite još drugara iz komšiluka, tim bolje.

Deca se ovako uče: kreativnosti, razvijaju maštu, obogaćuju svoj rečnik i uče nove reči, uvežbavaju socijalne veštine.

2. Mali razgovori

Potrebno: Lutka ili plišana igračka

Predajte lutku ili igračku detetu i ohrabrite ga da priča sa njom, da je neguje, oblači i brine o njoj „Pričajte sa lutkom onako kako pričate sa detetom i tako ohrabrite dete da radi isto„ savetuju prisholozi.

Deca se ovako uče: socijalnim veštinama, jeziku i uvežbavju finu motoriku, kreativnost i imginaciju.

3. Sakrivanje i pronalaženje igračaka

Potrebno: Igračka

Sakrijte igračku negde u kući i tražite od deteta da je pronađe. Istražujte sa njim, koristite izraze „toplo“ „hadno“ da biste je pronašli. Možete koristiti i lampicu da mu ukažete na mesto na kom se igračka nalazi, ili da sakrijete više predmeta istovremeno.

Deca ovako uče: Slušanje, rešavanje problema socijal neveštine i vežbaju memoriju.

4. „Drugar Peca kaže...“

Krenite sa jednostavim rečenicama: Drugar (možete u dati i ime) Peca  kaže – dotakni svoja stopala. Možete smišljati i blesave rečenice poput:  Drugar Peca kaže: Izvuci svoje levo uvo pa potom desno uvo. I ne zaboravite da uvek počnete sa Drugar Peca kaže... Takođe, na ovaj način možete ohrabrivati dete da skakuće, hvata nešto i sl.

Deca ovako uče: motoriku, neverbalnu komunikaciju i praćenje uputstava.

5. Imate mejl

Materijal: Stara kutija od cipela, koverte za pisma

Ukrasite staru kutiju od cipela stikerima, obojte je i šartajte zajedno po njoj i ispunite je starim korišćenim kovertama i pismima, računima i sl. Na ovaj način deca će vežbati finu motoriku otvarajući koverte ali ga možete učiti tumačenju fotografija, slova, boja i sl. Pomozite mu da recimo pisma složi po bojama, da ih izbroji i sl. Takođe, možete se igrati pošte.

6. Svi na brod

Materijal: peškir ili ćebe

Postavite dete da sedne na peškir ili ćebe i lagano ga „vozite“ po sobi. Pretvarajte se da je ćebe vozić, ili čamac i da zastajete na različitim mestima, kao što su recimo zoo vrt, ili šta god da zajedno zamislite.

Dete se na ovaj način uči balansu i maštanju.

7. Ocrtavanje tela na velikom kartonu

Materijal: veliki papir ili karton, flomasteri

Postavite dete da legne na veliki papir ili karton i ocrtajte njegovu figuru. Na ovaj način dete će morati da vežba samokontrolu jer mora mirno da leži dok vi iscrtavate. Potom mu dajte bojice pa neka samo nastavi iscrtavanje svoje figure dodajući  oči, nos,usta, odeću i neka boji. Ukoliko mališan nema strpljenja da leži miran onda krenite sa iscrtavanjem šake ili stopala.

Dete na ovaj način uči samokontrolu i prepoznavanje različitih delova tela.

8. Stop! Kreni!


Igrajte igrice koje uključuju ovaj način komuninacije – Zeleno svetlo - crveno svetlo. Učenje samokontrole na ovaj način pomoći će detetu da nauči kako da pregovara, da pravi ili ne pravi kompromise i da rešava konflikte bez gubljenja kontrole.

9. Samostalno izražavanje

Materijal: Lica iz magazina, papir, lepak

Iskrojte različite delove lica iz novina, oči, nos, usta....i ohrabrite dete da ih lepi na papir i na taj način pravi zanimljive konbinacije i smešne izraze lica ali ga nemojte navoditi kako da to radi, samo ga posavetujte. Na primer – Pitam se kako bi izgledalo ako bi ovo zalepio ovde? Detinjstvo se i sastoji u tome da deca uče tako što će sami primenjivati teoriju, tako da im pomognite u tome. Takođe, možete potom zajedno i obojiti dodatno kolaž.

10. Igra sa loptom


Materijal: Tuba kroz koju mala lopta može da prođe, mekana loptica

Stanite sa detetom na suprotnu stranu tunela, ubacite lopticu i pomerajte tubu tako da loptica klizi kroz nju, ali tako da ne ispadne van. Ovako se dete uči timskom radu, planiranju i uzročno posledičnim efektima.

11. Nacrtajte svoju omiljenu pesmu

Materijal: papir, krejoni

Dok pevate omiljenu pesmu vašeg mališana, nacrtajte nešto što se odnosi na tekst pesme, pa potom dajte njemu da nacrta takođe nešto.

Dete na ovaj način uči govorne veštine, kreativnost i pričanje priča.

izvor: parents.com

prevod: Olivera Marković

foto: Scholastic, adme.ru, parents.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno